» «
כושר גופני
מהו כושר גופני ומה ההיסטוריה שלו?



כושר גופני (Fitness) אינו רק טרנד מודרני אלא תופעה שמלווה את האנושות מראשית דרכה ובמסע כושר גופני לאורך ההיסטוריה האנושית כולה. היכולת לנוע, לרוץ, לקפוץ ולהתמודד עם אתגרים פיזיים הייתה תמיד חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי, אך האופן שבו האנושות התייחסה אליה מאוד השתנה לאורך הדורות.

בתקופה הפליאוליתית, שהסתיימה לפני כ-11,000 שנה, כושר גופני לא היה בחירה אלא הכרח קיומי. כדי לשרוד יום נוסף, אבותינו הקדמונים היו צריכים לרוץ ולנוס מטורפים, לטפס על עצים, לשחות בנהרות ולשאת משקלים כבדים. בעולם הקדום, מי שלא היה כשיר מבחינה גופנית פשוט לא שרד.

בתקופה הנאוליתית, עם בוא המהפכה החקלאית, השתנה אורח החיים האנושי מהיסוד. האדם הופך מנווד למתיישב. אך העבודה החקלאית עצמה דרשה עדיין יכולות פיזיות מרשימות. חרישה, זריעה, קציר וטיפול בבעלי חיים היו משימות מפרכות שהצריכו כוח וסיבולת לא פחותים מאלו שנדרשו בציד.

בעת העתיקה החל הכושר הגופני לקבל ממד תרבותי משמעותי. בסין העתיקה התפתחו אומנויות לחימה כמו קונג פו (Kung Fu) כבר מהמאה ה-5 לפני הספירה. ביוון העתיקה, החל מ-776 לפנה"ס, נערכו המשחקים האולימפיים שחגגו את היכולות האתלטיות של המשתתפים.

הרומאים והיוונים ראו בגוף האתלטי אידיאל של יופי ושלמות והנציחו אותו באינספור פסלים ויצירות אמנות. במקביל, בהודו מתפתחות פילוסופיות כמו יוגה (Yoga) ששילבו בין יכולות פיזיות למודעות רוחנית.

ימי הביניים סימנו תקופת נסיגה מסוימת ביחס לכושר הגופני. עליית הנצרות באירופה הביאה לתפיסה שהעדיפה את הרוח על פני הגוף ולא פעם התייחסה אליו כאל מכשול בדרך להארה רוחנית. כושר גופני נותר רלוונטי בעיקר עבור אבירים ולוחמים שהתאמנו לקראת מלחמות, קרבות ותחרויות ביניהם.

את הכבוד לגוף האנושי ולכושר הגופני החזירה תקופת הרנסנס. מדענים החלו לחקור את האנטומיה האנושית וספרים ראשונים נכתבו על חשיבות הפעילות הגופנית. אפילו רפואת הספורט החלה להתפתח ואחרי מאות שנים של התעלמות הוכר מחדש הקשר בין פעילות גופנית לבריאות טובה.

אם תחילת המהפכה התעשייתית, בסוף המאה ה-18, סימנה את השינוי הגדול, במאה ה-19 שאחריה ניכרו בבירור השפעותיה המאוחרות. השפעות אלה גם שינו מחדש את מקומו של הכושר בחיי האנושות. המעבר לעבודה במפעלים הפחית משמעותית את כמות הפעילות הגופנית היומיומית, מה שהוביל לצורך בפעילות גופנית יזומה.

בדיוק אז יחלו להופיע מכשירי כושר ראשונים כמו הגימנסטיקון (Gymnasticon) שהומצא ב-1796, וכמו תנועות לקידום תרבות הגוף (Physical Culture) שהובילו ליצירת מסגרות ציבוריות לפעילות גופנית.

המאה ה-20 הייתה עידן הפריחה האמיתי של תרבות הכושר המודרנית. מרכזי כושר החלו להיפתח בערים הגדולות, תחילה לשימוש האליטות ומאוחר יותר לציבור הרחב.

תחרויות פיתוח גוף וכושר (Fitness) הפכו פופולריות, כשספורטאים הופכים לכוכבים ולמודלים לחיקוי. גם מורשת הכושר הועברה דרך המדיה ותקשורת ההמונים, החל מעיתונים ועד קלטות וידאו.

כיום, בעידן הדיגיטלי, נגיש הכושר הגופני יותר מאי פעם. וגם היום מוכרים יותר מאי-פעם 5 מרכיבי הכושר הגופני הזה: סיבולת לב-ריאה, כוח, מהירות, גמישות וקואורדינציה.

אפליקציות, שעוני כושר חכמים, סרטוני הדרכה באינטרנט וקהילות מקוונות מאפשרים לכל אחד מאיתנו לתכנן ולבצע אימונים בהתאמה אישית. ובה בעת מגלגלת תעשיית הכושר העולמית מיליארדי דולרים מדי שנה.

כך הפך מה שהחל כצורך הישרדותי בסיסי למרכיב תרבותי, אסתטי ובריאותי משמעותי מאוד בחברה המודרנית. התפתחות הכושר הגופני משקפת למעשה את התפתחות האנושות עצמה - בעיקר במעבר מדאגה יומיומית להישרדות בסיסית ועד לפנאי, לבריאות ולשאיפה למצוינות.


האדם הקדמון לא נזקק לכושר - הנה ההסבר לנחיצותו כיום:

https://youtu.be/Twr-ep8bQ9Q


על כושר גופני ביוון העתיקה ובאימפריה הרומית:

https://youtu.be/pMfSn36x85o


התעמלות וכושר גופני בימי הביניים:

https://youtu.be/d2lOe_Ce26A


באותם ימים הנזירים עשו לא מעט אימונים גופניים:

https://youtu.be/zMvktTQk-JA


אופנות וטרנדים בכושר במאה האחרונה:

https://youtu.be/5hr17Dn-Ikk


וכיום הכושר הגופני והחיטוב הם פעילויות מצליחות ופופולריות מאוד (ללא מילים):

https://youtu.be/kgSW0dxS07w
מתקני כושר בפארק
מה טוב במתקני הכושר שבחוץ?



מתקני הכושר בפארקים הם חלק מהתפתחות ספורט "אימון רחוב", שמאפשר ביצוע פעולות "טבעיות" לחיזוק הגוף באמצעות משקל הגוף. כיום, ספורט זה כולל גם תחרויות רשמיות.

לא פעם תרגילי הכושר במכון כושר סגור נמאסים או סתם יקרים ובמקום חדר כושר (Gym) אנשים ונשים מעדיפים את אימון הכושר העצמאי במתקני הכושר שבפארק או ברחוב.

מתקנים אלו מאפשרים לבצע אימוני כוח וכושר גופני ללא עלות והם נגישים לאורך כל היממה. יש להם כמה יתרונות נוספים, כמו זה שלעיתים קרובות הם ממוקמים ליד מתקנים לילדים, מה שמאפשר לשלב פעילות גופנית של ההורים עם זמן משחק של הילדים (ועל הדרך לתת דוגמה אישית של הורים מתאמנים לילדיהם הצעירים).

עיריות ורשויות מקומיות מתקינות מתקנים כאלה בפארקים ובאוויר הפתוח, במטרה לעודד את התושבים לשמור על בריאות הגוף והנפש ולעודד אורח חיים בריא, באמצעות פעילות גופנית בחינם ובאופן נגיש.

מתקנים כמו מתח, מקבילים, מתקן לחיצת חזה, מתקן משיכה עליונה, מתקן לכפיפות בטן וסטפרים הם חלק מהמתקנים הנפוצים בהם.

בכך הם מהווים פתרון יעיל ובר-קיימא לקידום בריאות הציבור ולשיפור איכות החיים.


#יתרונות
יתרונותיהם של מתקני הכושר בפארקים הציבוריים כוללים:

נגישות ונוחות מרבית - המתקנים ממוקמים באופן אסטרטגי בפארקים, בגנים ציבוריים ובאזורים נגישים ברחבי העיר, ומאפשרים להתאמן בקלות ובנוחות בשכונה, ללא צורך בנסיעה ממושכת או בתשלום דמי מנוי יקרים לחדר כושר.

ללא תשלום - השימוש במתקנים הוא בחינם, מה שחוסך את הצורך לשלם דמי מנוי לחדר כושר.

פעילות באוויר הפתוח - המתקנים מאפשרים ליהנות מפעילות גופנית באוויר הפתוח, תוך שאיפת אוויר צח וקבלת ויטמין D מקרני השמש.

גמישות בזמנים - מתקני הכושר הציבוריים זמינים לשימוש בכל שעות היום, מה שמעניק לאנשים גמישות מקסימלית בקביעת זמני האימון.

אינטראקציה חברתית - מתחמי כושר שכונתיים הם זירה מצוינת לקידום היכרויות, קשר ואינטראקציה חברתית בין התושבים ומחזקים את תחושת השייכות והקהילתיות.

שוויון הזדמנויות - המתחמים מספקים פתרון נגיש וחסכוני לפעילות גופנית עבור כלל תושבי העיר, ללא קשר למצבם הכלכלי. בכך הם תורמים לצמצום פערים חברתיים-כלכליים.

שילוב משפחות - מיקומם של מתקני הכושר הציבוריים בפארקים מאפשר שילוב של פעילות גופנית של ההורים עם זמן משחק של הילדים.


הנה אימוני כושר במתקני הכושר שבפארק (עברית):

https://youtu.be/uIp5eXTCMCk


אימוני כושר למתקדמים במתקני הפארק (עברית):

https://youtu.be/mKkxvBm1baU


כך ניתן להתאמן ולעשות כושר במתקני הכושר העירוניים (עברית):

https://youtu.be/GSFYHokV38I


לא פעם המתקנים הללו משתמשים במשקל הגוף לעבודה על שרירים, קליסטניקס (עברית):

https://youtu.be/lEL8TPZEA0Y


תרגילי מתקן משיכה עליונה במתקן הכושר הציבורי (עברית):

https://youtu.be/0DPOL6hBto0


והאמת שאפשר להתאמן אפילו בלי מתקני הכושר הללו (עברית):

https://youtu.be/kIRnh6df0qs?long=yes
סקוואט
איך עושים סקוואט?



בתקופתנו המקדשת את האסתטיקה של הישבן וההופעה המוצקה, הסקוואט (Squat) הוא מהתרגילים הטובים שאפשר לעשות בכדי להיראות מדהים ולטפח מראה חזק ועגול.

בנוסף לחיזוק של שרירי הירך והישבן, הממצק ומעניק להם מראה מעוצב ומוצק, סקוואטים גם מחזקים את שרירי הבטן והליבה. חיזוק משמעותי הוא תורם גם לשרירים המייצבים שעוטפים את הברך ותומכים בה, תוך הפחתת העומס בברכיים, מה שמפחית ומקל על הסובלים מכאבי ברכיים.

בנוסף להשפעתו על עיצוב הישבן וחיזוקו, הסקוואט מחזק גם את שרירי הירך בצורה שמחמיאה לגוף. טכניקת סקוואט נכונה גם תחזק את שרירי הליבה העמוקים של הבטן והאמת שסקוואט הוא גם תרגיל מדהים לרגליים.


#למה כדאי לתרגל סקוואטים?

חיזוק שרירי הגוף: מחזק את הרגליים, הישבן ושרירי הליבה.

שיפור היציבה ושיווי המשקל: תורם ליציבות כללית ולמניעת פציעות.

שריפת קלוריות: מעודד ירידה במשקל וחיטוב הגוף.

שיפור תפקוד יומיומי: מדמה תנועות טבעיות כמו קימה וישיבה.

עלייה במסת השריר: משפר את חילוף החומרים ומעודד גדילה של שרירים בכל הגוף.


#איך עושים סקוואט נכון?
עמידת מוצא: עמדו בפיסוק מעט רחב מרוחב הכתפיים, כשהבהונות פונות בזווית קלה החוצה.

מבט קדימה: שמרו על צוואר ניטרלי ומבט ממוקד בנקודה קבועה.

תנועה מטה: דחפו את האגן לאחור, כופפו את הברכיים, והורידו את הגוף עד שהירכיים מקבילות או מתחת לקו הברכיים.

משקל הגוף: שמרו על מרכז הכובד בעקבים.

עלייה למעלה: חזרו לעמידה תוך דחיפת העקבים, שמירה על גב ישר ונשיפת אוויר.


#ממה להיזהר?
ביצוע סקוואט לא נכון עלול להוביל לסיכונים ולפציעות שונות. הנה כמה מהם:

עומס על הברכיים: תנועה לא מבוקרת, כמו קריסת ברכיים פנימה או כפיפה מוגזמת של הברך, עלולה להפעיל לחץ מיותר על מפרק הברך ולגרום לכאבים או נזק לסחוס.

פציעות בגב התחתון: קימור או פשיטת יתר בגב התחתון במהלך התרגיל מגבירים את הסיכון לכאבים, עומס על חוליות הגב ואף לפריצת דיסק.

עומס מוגבר על המפרקים: ביצוע עם משקל כבד מדי או ללא הכנה מתאימה עלול לגרום לעומסים גבוהים במפרקי הברך והירך, עד פי 6 ממשקל הגוף.

חוסר יציבות: פיסוק לא נכון של הרגליים או זווית שגויה של כפות הרגליים עשויים לגרום לחוסר איזון ולפציעות.

כדי להימנע מסיכונים, חשוב להקפיד על טכניקה נכונה, להתאים את המשקל ליכולת האישית ולחזק את השרירים המייצבים.


הנה סקוואט מצוין (עברית):

https://youtu.be/RHV6tlgTf5k


הדרכה על סקוואט וכושר (עברית):

https://youtu.be/LsGL1r9Pws4


כך תעשו סקוואט נכון בכל הוריאציות (עברית):

https://youtu.be/THabQ1UaFJI


ומדריך מקיף לסקוואט (עברית):

https://youtu.be/Jt9K5kuClVQ
קפיצה בחבל
למה כל כך מומלץ משחק הקפיצות בחבל?



הספורט הזה הוא משחק והמשחק הזה הוא ספורט. דילוג או קפיצה בחבל (Jump rope) היא משחק ילדים ותיק ואהוב, שיש לו מעריצים במקומות רבים בעולם.

משמשים בו מגוון של ניתורים וקפיצות - מניתור בודד ועד כפול, דילוג בסיבוב, דילוג הפוך או ברגליים משולבות. גם אפשרויות החבלים מגוונות - לעתים משתמשים בחבל אחד ולעתים קופצים ביחד, תוך שימוש בשני חבלים. לעתים זה ילדות צעירות המשחקות לבד או במשחק תחרותי ולעתים אימון אישי למבוגרים - לשיפור הקואורדינציה וסיבולת לב-ריאה באימוני ספורט.

התיעוד הראשון הידוע של הניתור בחבל הוא מאירופה של המאה ה-19. המשחק באותה תקופה שימש בעיקר ילדות צעירות, ששתיים סובבו אז את החבל והשלישית קפצה, תוך ספירה או דיקלום של שיר בחרוזים.

חבל הקפיצה, שנקרא בעברית "דלגית", מצויד בדרך כלל בידיות החזקה קלות, המחוברות לחבל בקצוות. בטכניקה האמריקאית, שנפוצה כיום בארצות הברית ומעט גם באירופה, משתמשים לא פעם בשני חבלים שמסובבים בשתי ידיים לכיוונים מנוגדים, טכניקה מסובכת יחסית, המצריכה מיומנות רבה בקפיצה.

משחק הקפיצה בחבל הוא משחק מושלם. לא צריך בשבילו הרבה - רק חבל - והוא מעניק שעות רבות של הנאה וחוויה חברתית או אישית, כושר ופעילות גופנית נהדרת, ביחד עם חברים או לבד. כיף אמיתי!


הנה קפיצה בחבל (עברית):

https://youtu.be/TT4qa_xgQFg


על הקפיצה בדלגית (עברית):

https://youtu.be/JA6irY56wXI


שימוש בדלגית למטרות כושר (עברית):

https://youtu.be/6UQ9nQoPCfU


הסגנון האמריקאי, עם שני החבלים:

https://youtu.be/NEY1a5uoIPY


ישנם אלופי קפיצות שמגיעים לשליטה שלא תאומן בחבל:

https://youtu.be/J077NL55p5c


ואולי יפתיע לדעת שמי שמרבים להתאמן בקפיצות חבל לאורך ההיסטוריה הם המתאגרפים:

https://youtu.be/Hqwku_iHRv8

כושר גופני

גמישות
מה זו גמישות?



גמישות (Flexibility) היא תכונה של גוף מוצק שיכול להתעוות ולחזור לצורתו הקודמת. בבני אדם הגמישות היא היכולת הגופנית להניע את אברי הגוף שלנו בקלות ובטווח תנועה רחב של המפרקים השונים.

הגמישות היא מרכיב חשוב בבריאותנו כבני אדם, באיכות החיים ובכושר הגופני שלנו. למעשה, הגמישות היא ממרכיבי הכושר הגופני הבסיסיים ביותר, ביחד עם כוח, מהירות, סיבולת וקואורדינציה. אך בהשוואה לרכיבי הכושר האחרים, הגמישות היא רכיב הכושר הפחות מוערך.

אנשים בעלי גמישות רבה יכולים לבצע פעולות שלא יאומנו, ממופעי בידור מרהיבים ועד לביצועים ספורטיביים או מקצועיים שלא יאומנו. על אף שבני אדם שונים נולדים עם יכולת מסוימת לגמישות מלידה, הגמישות הגופנית מחייבת אימון רב ותרגול מתמשכים, על מנת להגיע לביצועים יוצאי דופן.


הנה דוגמה לגמישות מדהימה של משתתף בתכנית כשרונות אנגלית:

http://youtu.be/xHxsVRM-pS8


וילדה גמישה להפליא גם היא:

http://youtu.be/LhuVTmZtJJY
פעילות אירובית
מהו אימון אירובי, איך עושים ומה תפקיד הזיעה בו?



פעילות אירובית (Aerobic exercise), או אימון אירובי הם אימון על בסיס יומי, שמפתח סיבולת לב-ריאה ושורף קלוריות.

אימון אירובי, או אימון סבולת לב-ריאה, הוא המשתלם מכולם במונחים של כושר ופעילות גופנית בריאה. אפשר לזהות אם ספורט כלשהו או פעילות גופנית ספציפית היא פעילות אירובית, לפי המאמץ שהם גובים מאיתנו, או בפשטות לבחון את הנטייה שלנו להזיע כשאנו מבצעים אותם, מה שאגב מדגיש את שריפת הקלוריות שבו.

פעילויות קלאסיות המפתחות סבולת לב-ריאה הן הליכה, ריצה, חתירה, צעידה, רכיבה על אופניים, אופני כושר, ספינינג, שחייה, מחול אירובי, סקווש, קרוס טריינר, שיעורי מדרגה בסטודיו, הליכה, ריצה או טיפוס במכשיר "סטפר", זומבה וסוגי ריקוד מאומצים. הכירו אותם בתגית "ספורט אירובי".


#הפיזיולוגיה של הפעילות האירובית
אימון אירובי הוא פעילות גופנית המתבססת על תנועה ממושכת בעצימות בינונית, שבה הגוף משתמש בחמצן כדי להפיק אנרגיה מפחמימות ושומנים. מילת המפתח כאן היא "אירובי" (Aerobic) - "עם חמצן". בניגוד לאימונים אנאירוביים (Anaerobic) שמתרחשים ללא חמצן ומייצרים חומצת חלב, האימון האירובי נסמך על נשימה עמוקה וקצב לב מוגבר כדי לספק חמצן לשרירים העובדים.

כשאנו מתחילים בריצה קלה, שחייה, רכיבה על אופניים או אפילו הליכה מהירה, מערכת הלב וכלי הדם שלנו מגבירה את קצב פעילותה. הלב מתחיל לפעום מהר יותר, הנשימה מואצת והדם זורם בקצב מוגבר לשרירים. כך מתחיל תהליך הפקת האנרגיה האירובית.

הגוף שלנו הוא מכונה מופלאה שיודעת לווסת את הטמפרטורה הפנימית שלה. כשאנחנו מתאמנים, הפעילות המטבולית המוגברת יוצרת חום רב, והטמפרטורה של הגוף עולה. כדי למנוע התחממות יתר שעלולה להיות מסוכנת, הגוף מגיב בכמה דרכים, והבולטת שבהן היא הזעה.

בלוטות הזיעה שבעורנו, שמספרן נע בין 2 עד 3 מיליון, מתחילות להפריש נוזל המורכב בעיקר ממים ומלחים. כשהזיעה מגיעה לפני העור ומתאדה, היא גוזלת עמה חום מהגוף. זהו תהליך פיזיקלי מושלם שמכונה "קירור באידוי" (Evaporative cooling). כל גרם של זיעה שמתאדה לוקח עמו כ-0.58 קלוריות של חום.

מעניין לציין שבממוצע, אדם מאבד בין 0.5 עד 2 ליטר של זיעה בשעת אימון אירובי, תלוי בעצימות האימון, בטמפרטורת הסביבה ובלחות. ספורטאי מקצועי יכול לאבד אפילו עד 3 ליטר בשעה בתנאים קיצוניים.

הזיעה אינה רק תוצר לוואי של האימון, אלא מדד חשוב לפעילות הגופנית. היא מסייעת לנו להבין את עצימות האימון ואת התגובה של הגוף שלנו אליו. אולם, חשוב להבין שהזעה מוגברת אינה בהכרח סימן לשריפת קלוריות רבה יותר. זו טעות נפוצה לחשוב שככל שמזיעים יותר, כך שורפים יותר קלוריות. למעשה, הזיעה היא בעיקר מנגנון קירור ולא מדד ישיר לשריפת קלוריות.

מחקר מעניין שנערך באוניברסיטת סטנפורד (Stanford) הראה שאנשים בכושר גופני טוב יותר נוטים להתחיל להזיע מוקדם יותר בתחילת האימון. הסיבה לכך היא שגופם למד להגיב מהר יותר לעלייה בטמפרטורה ולווסת אותה ביעילות. תופעה זו, המכונה "הזעת אקלימציה" (Heat acclimation), מתרחשת כאשר הגוף מתאים את עצמו לסביבה חמה ומזיע ביעילות רבה יותר לאחר מספר ימי חשיפה.


#דגשים
כשמתאמנים באופן אירובי, חשוב להקפיד על שתייה מרובה לפני, במהלך ואחרי האימון כדי להחזיר לגוף את הנוזלים שאבדו בזיעה. התייבשות קלה של 2% ממשקל הגוף כבר עלולה להוביל לירידה של 10-20% ביכולת הביצוע שלנו, תלוי בסוג הפעילות.

אימון אירובי הוא דרך מצוינת לשפר את בריאות הלב וכלי הדם, לחזק את מערכת החיסון ולשרוף קלוריות. הזיעה היא חלק בלתי נפרד מתהליך זה, והבנת תפקידה מאפשרת לנו להתאמן בצורה נכונה ויעילה יותר. כשאנו מרגישים את הזיעה מטפטפת במהלך אימון, כדאי לזכור שזהו סימן לכך שמנגנון הקירור בגופנו עובד כמו שצריך, ושגופנו מגיב בצורה בריאה למאמץ.


הנה היתרונות והתרומה של האימון האירובי:

https://youtu.be/o6GSzoxjJ-c


טיפים לספורט אירובי (עברית):

https://youtu.be/tJ2eEG43vE4


אימון אירובי בבית, ללא ציוד, מתאים למתחילים, 20 דקות כולל חימום ומתיחות (עברית):

https://youtu.be/dFbjgzA0Ya8


אימון אירובי בבית למתחילים - 20 דקות וללא קפיצות (עברית):

https://youtu.be/IZHGH1bI6K8


תרגילי חיטוב לבטן ללא ציוד (עברית):

https://youtu.be/8I7lfJ3V71A


ואימון אירובי ביתי מלא לחיטוב מהיר (עברית):

https://youtu.be/aB24i_S74q4?long=yes
אימון תרגילי בטן
איך מאמנים את שרירי הבטן בבית ובכל מקום?



תרגילי בטן בעזרת מתקני הכושר בפארק הם תרגילים מצוינים לחיזוק שרירי הבטן. לרוב עושים אותם על מתקן הבטן, ספסל הבטן שבמכון הכושר או במתקני הכושר הציבוריים.

חלק מהמתקנים הללו בנויים בשיפוע שלילי, מה שמאתגר את שרירי הבטן אף יותר מכפיפות בטן על מזרן ויעיל אפילו יותר.

אימון לחיזוק שרירי הבטן אפשר אם אין אפשרות אחרת, לבצע גם בבית ואפילו מול הטלביזיה, באמצעות כפיפות בטן רגילות על השטיח.

הרעיון בכל מקרה הוא להפעיל על שרירי הבטן את המסה של פלג הגוף העליון וכנגד כוח הכבידה את קבוצת שרירי הבטן השונים: שריר הבטן הישר, שריר הבטן המלוכסן החיצוני, שריר הבטן המלוכסן הפנימי והשריר הרחב בטני.

בסרטון הצהוב והמצוין יש אימון שרירי בטן רצוף ויסודי של 10 דקות, הכולל כפיפות בטן רגילות, כפיפות בטן אלכסוניות, כפיפות בטן עם רגל ישרה, תרגילי בטן פלאנק ופלאנק צידי, הרמות אגן רגילה ואגן צידית, ישיבת זווית ותרגיל סטטי בעמידת שש.


הנה תרגילי הבטן במתקני הפארק (עברית):

https://youtu.be/tphZ5_g7KDE


אימון תרגילי בטן על מזרן (עברית):

https://youtu.be/A5JvoxkZiVI


חיזוק שרירי הבטן על המתח:

https://youtu.be/rDmEZNpAJCY


ותרגילי ספסל בפארק לשרירי הבטן עם שרירי הידיים, החזה והישבן (עברית):

https://youtu.be/XvCmofRFVW8
תרגילי מתח
איך מתאמנים על מתח?



כדי לתרגל על מתח ולשפר את היכולת, נוהגים לבצע כמה תרגילים המשלימים זה את זה. הנה כמה דוגמאות, בשלבים שונים:

#תרגילים למתחילים:
תלייה סטטית: תלו על המתח עם ידיים ישרות כדי לחזק את האחיזה ושרירי הגב. נסו להחזיק למשך 10-30 שניות ולהאריך את הזמן בהדרגה.

עליות מתח שליליות: התחילו מהחלק העליון (סנטר מעל המוט) וירדו באיטיות עד ליישור הידיים. חזרו על כך מספר פעמים.

מתח בעזרת גומיה: השתמשו בגומייה אלסטית לתמיכה בעומס בעת העלייה.


#תרגילים מתקדמים:
עליות מתח מלאות: משכו את עצמכם ממצב תלייה עד שהסנטר עובר מעל המוט, תוך שמירה על טכניקה נכונה.

עליות מתח עם משקל נוסף: הוסיפו משקולות כדי לאתגר את השרירים.

עליות מתח ביד אחת: תרגול מתקדם שמחזק כוח מרבי ביד אחת.


#המלצות כלליות
התחילו עם 3-4 סטים של 8-12 חזרות (או לפי היכולת).

שמרו על מנוחה של דקה-שתיים בין סטים.

הקפידו על נשימה מבוקרת וטכניקה נכונה למניעת פציעות


הנה תרגילי מתח למתחילים בפארק (עברית):

https://youtu.be/Xu5ZCU-vc_E


תרגילים למתח (עברית):

https://youtu.be/VxljOb2CGIc


טעויות בעליית מתח (עברית):

https://youtu.be/5l2nkRLFWCA


תרגילי עליות מתח:

https://youtu.be/ruytJ95P9D0


וחיזוק שרירי הבטן על המתח:

https://youtu.be/rDmEZNpAJCY


שכיבות סמיכה
מה טוב בשכיבות סמיכה?



שכיבות סמיכה הן תרגיל יעיל ופשוט לחיזוק פלג הגוף העליון ולבניית מסת שריר, עם יתרונות רבים:

#שרירים שעובדים בשכיבות סמיכה:
שרירי החזה - החזה הגדול והקטן.
שרירי הכתפיים - בעיקר הכתף הקדמית.
שרירי הזרוע האחורית (תלת ראשי).
שרירי הליבה - הבטן, האגן והרגליים מספקים תמיכה סטטית במהלך התרגיל.

#יתרונות שכיבות הסמיכה:
- חיזוק שרירים רבים בו זמנית.
- שיפור יציבה וגמישות בכתפיים.
- שיפור הכושר הכללי ותרומה לבריאות הלב56.

#כמה כדאי לעשות ביום?
הכמות תלויה ברמת הכושר. מומלץ להתחיל ב-3 סטים של כמה חזרות שתוכלו לבצע בצורה נכונה, עם מנוחה של 20-60 שניות בין סטים. מתקדמים יכולים להוסיף וריאציות או משקל. התחילו 3 פעמים בשבוע והתקדמו בהדרגה3910


הנה שכיבות סמיכה שאפשר תמיד לעשות (עברית):

https://youtu.be/A8ivMJwkqc4


מדריך מקיף לשכיבות סמיכה (עברית):

https://youtu.be/6OhhvN04AU8


סוגים של שכיבות סמיכה ויתרונות כל אחד (עברית):

https://youtu.be/DFil0rD_r00


טעויות בשכיבות סמיכה (עברית):

https://youtu.be/SAm5s3So2uQ


והמון סוגים מהקל לקשה - ממתחיל לעל אנושי (עברית):

https://youtu.be/BZ1kmInL6yQ?long=yes
מה זה ספינינג בעולם הכושר?



ספינינג (Spinning) הוא אימון אירובי קבוצתי שהפך לאחת השיטות הפופולריות ביותר בעולם הכושר. בבסיסו, זהו מעין "מסע קבוצתי על אופניים נייחים", אימון המתבצע על אופני כושר מיוחדים בחדר סגור, בו רוכבים המשתתפים לקצב מוסיקה קצבית ובהנחיית מדריך.

השם ספינינג בא מאנגלית ופירושו "מסתובב", זאת על שם פעולת הרגליים.

שיטת הספינינג פותחה בשנות ה-80 על ידי ג'וני גולדברג (Jonathan "Johnny" Goldberg), רוכב אופניים שחיפש דרך להתאמן בחורף המושלג, כשמזג האוויר מקשה על רכיבה בחוץ. גולדברג בנה במרתף ביתו אופניים נייחים שדימו את תחושת הרכיבה האמיתית.

כשחברים החלו להצטרף אליו, יסד גולדברג שיטת אימון חדשה של פעילות אירובית מאומצת. ב-1993 הוא רשם את המותג "ספינינג" והחל לשווק את השיטה ברחבי העולם. אגב, במקומות שלא רשאים להשתמש בסימן הרשום "ספינינג" הוא מכונה "אינדור סייקלינג" (Indoor Cycling), בתרגום חופשי לעברית "רכיבה או דיווש בחלל סגור ומקורה".

סוד הצלחתו של הספינינג טמון בשילוב המנצח של מספר מרכיבים. ראשית, האימון מתבצע בקבוצה, מה שיוצר מוטיבציה ואנרגיה קולקטיבית. שנית, המוסיקה הקצבית מסייעת לשמור על מוטיבציה ולדחוף את המתאמנים לגבולות היכולת שלהם. ובשלישית, האימון מדמה רכיבה אמיתית - עליות, ירידות, ספרינטים - אך ללא סכנות הכביש, מגבלות מזג האוויר והתנועה.

היתרונות הגופניים של ספינינג הם רבים ומשמעותיים. אימון אירובי שנמשך כ-50 דקות, בדופק מטרה שנע אצל מתאמן מיומן בין 60% ל-90%, כמו ברכיבת אופני כביש.

אימון ממוצע שורף בין 400 ל-600 קלוריות בשעה, מה שהופך אותו ליעיל במיוחד לירידה במשקל. בנוסף, האימון מחזק את שרירי הרגליים, הישבן והליבה, ומשפר באופן משמעותי את סיבולת הלב-ריאה.

יתרון נוסף של הספינינג הוא היותו אימון דל-פגיעה (low-impact), כלומר אינו מפעיל לחץ רב על המפרקים. זאת בניגוד לריצה למשל. עובדה זו הופכת אותו לאידיאלי למגוון רחב של אנשים, כולל מתאמנים מבוגרים או מי שמתאוששים מפציעות.

ספינינג גם מאפשר התאמה אישית - באמצעות בורר עומס, המאפשר לרוכב שליטה על דרגות הקושי והמאמץ, שולט כל מתאמן בדרגת הקושי של הרכיבה, מה שמאפשר לאנשים בכל רמת כושר להשתתף באותו שיעור. עם זאת ולמרות האנרגיה הקבוצתית, אין תחרות ישירה בין המשתתפים, מה שיוצר אווירה תומכת ולא מאיימת.

לאורך השנים, הספינינג התפתח והשתכלל. כיום קיימות גרסאות מודרניות כמו סולסייקל (SoulCycle) ו"פלוטון" (Peloton) המשלבות אלמנטים של מיינדפולנס, מדיטציה ואפילו אימוני משקולות קלות תוך כדי רכיבה, מה שהופך את האימון לחוויה כוללת לגוף ולנפש.


נפתח בספינינג אמנותי במכון כושר במונגוליה (ללא מילים):

https://youtu.be/hx_6wBxQbGo


הסבר על יתרונות הספינינג:

https://youtu.be/uRbv7WLIV_E


פרסומת לחדר ספינינג (עברית):

https://youtu.be/U347olvnkW0


ההבדל בין דיווש לספינינג בחדר כושר:

https://youtu.be/MiOyEXUSZPk


הסבר על אופניים סטטיות לספינינג (עברית):

https://youtu.be/P5_jun4pgXY


כך בנויים אופני ספינינג לדוגמה:

https://youtu.be/g9h5CzQj2NA


אימון ספינינג תנועתי ומפתיע:

https://youtu.be/482hkQZGgDI


והדרכה מפורטת על ספינינג (עברית):

https://youtu.be/2Wi1jO8C578?long=yes
מה עושים בחדר כושר ואיך הוא ישתנה בעתיד?



חוכמולוגים אולי אומרים שהדבר הטוב במכון כושר או בחדר כושר (Gym) הוא האפשרות להכיר בחורות ובחורים נאים, אבל כמובן שהמטרה המוצהרת של הכושר בכלל וחדר הכושר בפרט היא פעילות גופנית בריאה.

חדר הכושר חדר או אולם כזה מכיל שלל מתקנים ומכשירים המיועדים לשיפור הכושר הגופני ושימורו.

חדר או אולם כזה מיועד לשיפור מרכיבי הכושר הגופני השונים, כמו כוח, גמישות וסיבולת לב ריאה.

חדר הכושר המודרני מתמקד בעיקר באימון אישי אירובי ובאימוני משקולות. מתקנים ייעודיים בחדר הכושר משמשים גם לפיתוח מרכיבים של מהירות וזריזות, שלא חייבים להתבצע בתנאים של חדר כושר סגור ובדרך כלל מתבצעים דווקא באוויר הפתוח.

חדרי כושר הם בדרך כלל חלק ממכוני כושר. אבל בעידן המודרני יש חדרי כושר גם בבתים פרטיים, כמו גם בבתי מלון ובמרכזים קהילתיים, בבניינים של חברות הייטק ואפילו בבתי ספר.

חדרי הכושר הללו נבדלים בכמות ובמגוון המתקנים שבהם, אך ישנם בהם מתקנים נפוצים וכמעט הכרחיים לכושר, כמו ספסלי ומתקני משקולות, מסילות כושר, מתקני הליכה, חתירה וריצה, אופני כושר נייחים, אליפטיקלים, מתקני מתח, הרמת משקולות ועוד. ראו כמה מהם בתגית "חדר כושר".

בעתיד נראה שיתווספו אמצעי חוויה שיהפכו את אימוני הכושר שלנו לווירטואליים. במילים אחרות, סביר שנוכל לעשות הרבה אימונים בנופים קסומים, נגד יריבים מדומים, או אפילו חברים שלנו שיתאגרפו או יתחרו בנו דרך היקום הווירטואלי שהוא סוג של מטאוורס, יקום שמעבר.


הנה חדר הכושר המודרני:

https://youtu.be/pNGaCgnAeJs


יש טיפוסים שונים של גברים בחדר כושר:

https://youtu.be/Y_zMa_dIOug


נשות כושר:

https://youtu.be/f1cO3QvkrzM


פרסומות לחדרי כושר:

https://youtu.be/ZdNz38i4qnU


יש מי שמתכננים שב-MetaVerse חדר הכושר של העתיד יהיה בכלל וירטואלי:

https://youtu.be/hlniOe5uQ3Q


בחיוך - פספוסי חדר כושר:

https://youtu.be/IQF3Oo5PEe8


ואימון מושלם לכל הגוף בחדר כושר (עברית):

https://youtu.be/87_4jLWQcz4?t=57s&long=yes
אילו תרגילי כוח מאפשר ספסל?



בעזרת ספסל בפארק או ספסל או כיסא יציב בבית או בחצר אפשר לשלב עבודה על שרירים קטנים וגדולים תחת עומס משקל הגוף.

כך ניתן לבצע מגוון רחב של תרגילי כוח המתאימים לכל קבוצות השרירים שבגוף והכל ללא צורך בציוד או בידע קודם. קבלו כמה דוגמאות:

#לחיצת חזה שטוחה או בשיפוע
תרגיל קלאסי לחיזוק שרירי החזה, היד האחורית והכתפיים בעזרת משקולות או מוט.

#סקוואטים על רגל אחת
תרגיל לחיזוק הרגליים ושיפור שיווי המשקל. יושבים על הספסל עם רגל אחת באוויר ועולים חזרה לעמידה.

#דיפ טרייספס
הנחת הידיים על הספסל וביצוע פשיטות מרפקים לחיזוק היד האחורית.

#טוויסט רוסי
ישיבה על הספסל עם רגליים באוויר וביצוע פיתולים מצד לצד לחיזוק הבטן והאלכסונים.

#חתירה עם משקולת יד
תרגיל לשרירי הגב העליון באמצעות משקולת יד אחת, תוך הישענות על הספסל.

#מכרעיים עם רגל אחורית על הספסל
תרגיל לפיתוח הרגליים והישבן.

#עליות מדרגה גבוהה (Step-ups)
עולים עם רגל אחת, בעליית מדרגה גבוהה על הספסל ומביאים את הברך השנייה כלפי מעלה, לשיפור הכוח והסיבולת ברגליים.


התרגילים הללו מתאימים לשימוש בפארק או בבית ויכולים להשתלב נהדר באימון מגוון.


הנה תרגילי ספסל במתקן הכושר הציבורי (עברית):

https://youtu.be/yVZJwQW2oZY


סקוואטים ועוד תרגילים למגוון שרירים (ללא מילים):

https://youtu.be/_uQRdb29D-U


עוד תרגילי ספסל לשרירים שונים (עברית):

https://youtu.be/Lrv5nGuxIEE
למה ההליכה ברגל טובה לבריאות?



פעילות גופנית וספורט הם דברים חשובים לבריאותנו. החוקרים הגיעו למסקנה ש-10,000 צעדים ביום הם מה שאנשים מבוגרים צריכים ללכת כדי לא לעלות במשקל, אבל ילדים אינם צריכים לשמור על המשקל אלא על הבריאות.

כשאנו הולכים ברגל, אנו מחזקים את גופנו ושומרים עליו חיוני ונמרץ. אנו גם שומרים על עצמנו מלהפוך לילדים כבדים שכל היום רובצים מול הטלוויזיה. העיקר זו הבריאות והליכה ברגל היא מאד בריאה.


על חשיבותה של ההליכה לגוף ולנפש (עברית):

http://youtu.be/KqweUdh4q4k


על ענף הספורט האולימפי הזה:

https://youtu.be/W1sxFgTUbWo


ותכנית חינוכית על הליכה כספורט (עברית):

https://youtu.be/fzo0cX2QOeo?long=yes
מה זה סאפ ואיך גולשים בו?



רבים שמעו ודאי על ה"סאפ", אבל מהו בדיוק ולמה הוא משמש?

אז הסאפ (SUP), הוא בעצם "פאדל בורד", גלשן חתירה, בו השייט מתנהל בעמידה. הוא די מזכיר את ה"חסקה" שלנו, אבל שונה ממנו (פרטים בהמשך).

הסאפ או "פאדל בורד" ובקיצור "פאדל", הוא גלשן, מעט גדול מגלשן גלים, וכזה שחותרים בו באמצעות משוט בעל להב יחיד.

מקור שמו הפופולרי "סאפ", הוא בקיצור, ראשי התיבות של "Stand Up Paddleboard".


#למה זה טוב?
יתרונו הגדול של גלשן החתירה הוא שכדי לשלוט בו לא נדרש ניסיון קודם בתחום הגלים. הסאפ מתאים הן לגלים סוערים והן למים שקטים.

יש שני סוגים של סאפ. כזה שמותאם לחתירה למרחקים ואחר שמיועד ומתאים לתפיסת גלים.

בפאדל בורד אפשר לגלוש לא רק בים פתוח, אלא גם במקווי מים, תעלות גדולות, אגמים ונחלים.

יתרונו על הגלשנים הוא בכך שגלשן הגלים מחייב גלים טובים לגלישה וגלשן הרוח תלוי ברוח טובה, כזו שבמקומות רבים בעולם וישראל בתוכם, מוגבלת לימים בודדים בשנה.

לסאפ לא נדרשים כל אלה והוא מתאים לכל מזג אוויר וסיטואציה. גם בהשוואה לקייט סרפינג, הסאפ תלוי פחות בתנאי הסביבה, מה גם שהוא הרבה פחות מסוכן לגולש ולסביבה.

אפילו על הקיאק הסאפ עדיף, כי הוא לא עובד רק על פלג הגוף העליון, כמו בקיאק, אלא מפעיל שרירים רבים בכל הגוף.

הסאפ מהנה למי שאוהבים להפעיל את השרירים. לא מדובר רק בגברים, אלא גם בנשים, בני נוער וכולל את מי שלא עסקו מימיהם בספורט ימי.יש אפילו מי שמשלבים את הבילוי על הסאפ עם יוגה, מדיטציה ושיעורי פילאטיס.


#המקור של הסאפ
במקור הפאדל בורד נולד באיי פולינזיה שבאוקיינוס השקט. שם השתמשו בהם, כבר לפני מאות שנים, ראשי השבטים כסוג של סמל סטטוס, שעליו גלשו מעל פני המים ומעל שאר חברי השבט.

בפיג'י, כשהספורט הזה עשה את צעדיו הראשונים במים, איש לא חשב שלוח השיט הזה יכול להפוך ללהיט עולמי. אבל במאה ה-21 בצעו מספר גולשים מאיי הוואי מהלך שיווקי מדהים.

היזמים הצעירים הללו החיו את כלי השיט העתיק והצנוע. הם יצרו דגם מודרני ומעוצב שלו, תוך שימוש בחומרים חדישים והתוצאה התגלתה כגלשן מודרניסטי, המשלב גלישה וחתירה.

מהוואי הם החלו לשווק את ה"סאפ" וממנה פשטו הפאדל בורדים אל חופי קליפורניה האופנתיים ואחריהם לחופים אחרים בארצות הברית ומשם לשאר חופי העולם.


#ההבדלים בין סאפ לחסקה
אז מה בכל זאת ההבדל בין הפאדל, כלומר הסאפ, לחסקה הים תיכוני?

בגלישה על חסקה אין הרבה קושי פיזי. העמידה על לוח רוחב וארוך לא מחייבת מאמץ רב. בגלישה על הסאפ, לעומת זאת, נדרש מאמץ על קבוצות שרירים רבות לצורך היציבה.

בנוסף לכך, אם במשוט החסקה והקיאק יש שני להבים, שני צדדים שניתן לחתור בהם - לצד ימין ולצד שמאל, במשוט של הסאפ יש, כמו במשוט של סירת הקאנו, רק להב אחד.


הנה הסאפ (עברית):

https://youtu.be/276yIOZ_dSk


גלישת גלים עם שיבומי סאפ שמיוצר בארץ:

https://youtu.be/iy3a275AB9A


כך תשתמשו בסאפ:

https://youtu.be/ES2mShoQ3_Q


סקירה על הסאפ המתנפח (עברית):

https://youtu.be/w7F_MDgTgBo


לומדים לגלוש בסאפ:

https://youtu.be/UvGCxnRc5aI


בונה הגלשנים הישראלי שבונה סאפים מעץ (עברית):

https://youtu.be/LxHtTRhq_uA


ומה ההבדלים בין סאפים קשיחים, מתנפחים ועוד? (עברית)

https://youtu.be/hT2T67UGk_4?long=yes
מה קורה אם לא עושים ספורט ולא משתמשים בשרירים?



כל יצור חי ששוכב או יושב כל הזמן ולא נע ולא עושה ספורט ופעילות גופנית, ימצא את עצמו הולך ומתנוון. כלומר שריריו של מי שלא נע ופועל יהפכו חלשים ומדולדלים, מחוסר שימוש.

זו הסיבה שכדאי שכל אדם, כולל ילדים, ייצא ויעשה ספורט, יטייל, ישחק עם חברים ולא יישב כל היום מול הטלוויזיה או המחשב.

כי השמנה משמעותה פגיעה הולכת וגוברת בבריאות. היא מעודדת נחירות בשינה ופוגעת באיכות החיים של מי שלא שומרים על גופם - עם הצירוף המנצח של אכילה נכונה ופעילות גופנית, כלומר ספורט.


כך השרירים יכולים לגדול (מתורגם):

https://youtu.be/2tM1LFFxeKg


המלצות לפעילות גופנית ואימון לשרירים שלנו בדרך לבית הספר (עברית):

http://youtu.be/sk3dGhj65YE


וג'יימבה סאנדס שעליו קשה לומר שהוא לא עושה פעילות גופנית... גאונית? ומצחיקה!

https://youtu.be/j2W0csnVHOY
מהי הרמת משקולות, אימון משקולות ומה זה דדליפט?



יש קצת בלבול, בין הרמת משקולות שהוא מקצוע באתלטיקה כבדה, הכולל הנפה ודחיקה - לבין אימון משקולות (Weight training), שיטת האימון למטרות פיתוח כוח ועלייה במסת השריר (היפרטרופיה) באמצעות התנגדות.

בשיטה הפופולרית באימוני משקולות נהוג לחזור ולהתאמן, עם הגדלה מתמדת של המשקל, כשהמתאמנים עושים שימוש במגוון רחב של מכשירים ותרגילים, על מנת שיוכלו להתמקד בכל פעם, בקבוצות שרירים ספציפיות.

הדדליפט (Deadlift), אחד משלושת תרגילי הרמת המשקולות (Powerlifting), הוא תרגיל הרמת משקולות מורכב שבו מרימים מוט מהרצפה במצב בו מכופפים מעט את רגליים ושומרים על הגב זקוף וישר.

זהו תרגיל יעיל וחשוב לכל המתאמנים, בכל רמת כושר וענף ספורט. הוא משפר בעיקר את הכוח ובעצם הפעלת רוב קבוצות השרירים שבגוף הוא נחשב למעין תרגיל “בדיקה”, שבוחן את כוחו של הספורטאי.

תרגול הדדליפט הוא חשוב ומשמעותי. ביצוע קבוע שלו, כחלק מתכנית האימון, הוא כדאי ואף הכרחי לכל המתאמנים, בעיקר בזכות העובדה שהוא משתף קבוצות שריר כה רבות.

השיטה הפופולרית לביצוע של האימון היא במשקל שהולך וגדל עם הזמן. זאת כשהמתאמנים משתמשים במגוון תרגילים ומכשירים, על מנת להתמקד בקבוצות שרירים מסוימות.


#יתרונות
לתרגיל הדדליפט, המיועד לחיזוק כל הגוף והמון שרירים, שלל יתרונות. יתרונו הבולט של הדדליפט נובע מכך שהוא תרגיל נוח לביצוע ויעיל מאוד, התורם לעיצוב הגוף ולחיזוק מגוון בולט של שרירים.

היתרון הנוסף והמשמעותי שבו נעוץ בעובדה שביצוע סדיר של דדליפט ידוע כמפחית בטווח הארוך את הסיכון לפציעות.

כאמור ניתן לפתח בדדליפט מגוןן של שרירים. התרגיל מחזק, בין השאר, את זוקפי הגב, שרירי הישבן, שריר הרגל האחורית (המסטרינגס) והשריר הארבע ראשי.


#תרגילים
נא לעקוב אחרי התרגילים, בליווי המדריכים שבהם באתר Youtube.


#זהירות
בכדי להימנע מנזקים, דלקות ופציעות, חשוב מאוד לבצע את תרגיל הדדליפט לאחר הדרכה, בצורה נכונה ובריאה.

ללימוד מוצלח של טכניקת הדדליפט רצוי לעשות את התרגיל, לפחות בהתחלה, תחת השגחת איש מקצוע.

לשמירה על בריאות הגוף ובכדי לקבל תוצאות טובות - רצוי להסתמך על מדריך מוסמך.

הקפידו לשמור, הן בתרגיל הדדליפט והן בתרגילים המיועדים לשיפור כח בכלל, על מגמה
של עלייה במשקל העבודה וזאת בהתאם למטרת תוכנית האימון.


הנה מדריך לדדליפט בטוח ונכון (עברית):

https://youtu.be/pju-nrof3po


מרים משקולות:

https://youtu.be/_EIXafZ1qp4


הדרכה לדדליפט (עברית):

https://youtu.be/phBkcCwHrE8


איך להתחיל דד ליפט נכון? (עברית):

https://youtu.be/1fyPyt4HALI


מדריך מקיף לדדליפט (עברית):

https://youtu.be/anDp8mkl3pY?long=yes


נכון ולא נכון:

https://youtu.be/XxWcirHIwVo?long=yes


ומה טוב יותר - משקולות או משקל גוף? (עברית)

https://youtu.be/rcYKRnm33K0?long=yes
מהי השחייה ולמה היא כל כך טובה?



השחייה (Swimming) היא אחת מצורות הפעילות הגופנית העתיקות והמושלמות ביותר, המשלבת אמנות תנועה במים עם יתרונות בריאותיים מרשימים. כספורט אירובי ואולימפי דומה שהוא כולו בריאות.

בעולם האולימפי, השחייה היא אחד מענפי הספורט המסורתיים והמוערכים ביותר. היא נכללה כבר במשחקים האולימפיים המודרניים הראשונים באתונה ב-1896, אם כי אז רק גברים התחרו.

נשים החלו להתחרות בשחייה אולימפית רק ב-1912 בשבדיה. כיום, תחרויות השחייה האולימפיות כוללות מגוון רחב של מקצים במרחקים שונים ובסגנונות שחייה שונים, כאשר המדליות מחולקות לפי מגדר, סגנון ומרחק.

מבחינה בריאותית, השחייה היא פשוט פלא. היא מפעילה את מערכת הלב-ריאה לאורך זמן בעצימות בינונית, מה שמסביר את מעמדה כאחד מענפי הספורט הבריאים ביותר שאפשר לעסוק בהם.

בניגוד לרוב סוגי הפעילות הגופנית, השחייה מפעילה כמעט כל שריר בגוף בו-זמנית. כאשר אנחנו שוחים, אנחנו מפעילים את שרירי הזרועות, הרגליים, הגב, הבטן והחזה בתנועה הרמונית ורציפה. זאת בעוד שהמים מספקים התנגדות טבעית שמחזקת את השרירים מבלי להפעיל לחץ מוגזם על המפרקים.

יתרון ייחודי נוסף של השחייה הוא השפעתה על מערכת הנשימה. כשאנחנו שוחים, אנחנו לומדים לשלוט בנשימה שלנו ולתזמן אותה עם תנועות הגוף. פעולה זו מחזקת את שרירי הנשימה ומגדילה את קיבולת הריאות. מחקרים הראו שאפילו שחיינים חובבים נהנים מנפח ריאות גבוה יותר ויעילות נשימתית משופרת בהשוואה לאנשים שאינם שוחים באופן קבוע.

המים מספקים גם סביבה מרגיעה לגוף ולנפש. הציפה במים מפחיתה את הלחץ על המפרקים בין 75-90% בהשוואה לפעילות על הקרקע, מה שהופך את השחייה לאידיאלית עבור אנשים עם בעיות מפרקים, עודף משקל או פציעות. בנוסף, השהייה במים והתנועה הריתמית משפיעות לטובה על מערכת העצבים, מפחיתות מתח ותורמות לשיפור מצב הרוח.

מעניין לספר שמייקל פלפס (Michael Phelps), השחיין המעוטר ביותר בהיסטוריה האולימפית עם 23 מדליות זהב ו-28 מדליות אולימפיות בסך הכל, החל לשחות בגיל 7 כדי לשלוט בהפרעת קשב וריכוז שאובחן בה. הוא מצא שהשחייה עזרה לו להתמקד ולתעל את האנרגיה שלו בצורה חיובית, מה שמדגיש את היתרונות המנטליים של השחייה.


#סגנונות השחייה
בעולם השחייה התחרותית והחובבנית מקובלים ארבעה סגנונות שחייה עיקריים:

שחיית חתירה (Freestyle) - היא הסגנון המהיר והפופולרי ביותר, המאופיין בתנועה מתחלפת של הידיים מעל המים ובעיטות רגליים מתואמות.

שחיית גב (Backstroke) - דומה לחתירה בתנועותיו, אך השחיין שוכב על גבו כשפניו כלפי מעלה, מה שמאפשר נשימה חופשית לאורך כל המשחה.

שחיית חזה (Breaststroke) - הוא סגנון איטי ועתיק יותר, שבו הידיים נעות יחד בתנועה מעגלית לפנים והרגליים בועטות כמו צפרדע.

שחיית פרפר (Butterfly) - הוא הסגנון הצעיר מבין הסגנונות. הוא פותח באמצע המאה ה-20 ונחשב הקשה ביותר מבחינה טכנית. מעניין לציין שסגנון הפרפר למעשה התפתח מסגנון החזה, כאשר שחיינים גילו שהנפת הידיים מעל המים מאפשרת תנועה מהירה יותר. הוא דורש תנועה סימולטנית של שתי הידיים מעל המים ובעיטות גליות של הרגליים.

לצד ארבעת הסגנונות הקלאסיים, קיים גם ענף אולימפי של שחייה אמנותית (Artistic Swimming), שבעבר נקרא שחייה צורנית. ענף זה משלב אלמנטים של שחייה, ריקוד ואקרובטיקה במופע מרהיב שמבוצע לצלילי מוסיקה.

כך שגם בשחייה תחרותית וגם בשחייה כפעילות של פנאי, הפעילות הזו היא אחת מצורות הפעילות הגופנית הטובות ביותר, ממש על גבול השלמות - פעילות שמשפרת את הבריאות הגופנית, מרגיעה את הנפש ומתאימה לכמעט כל אדם בכל גיל ורמת כושר.


הנה טיפים לשחייה ספורטיבית (עברית):

https://youtu.be/P5BjUYy-SrM


יסודות שחיית חתירה, שחייה בסגנון חופשי - פריסטייל:

https://youtu.be/gnu4AnI2nqg


טיפים לשחייה נכונה (עברית):

https://youtu.be/ROYQz-qZr-c


שיטות לשחיית חתירה:

https://youtu.be/5HLW2AI1Ink


שחיית חתירה נכונה:

https://youtu.be/Qnk_W5rzs2I


שחיית פרפר:

https://youtu.be/LuR3z9CuIyY


שיפור שחיית הפרפר:

https://youtu.be/UffZn_-lU54


מה זה טרק?



"טרק" (Trek) הוא טיול שעושים בהליכה, בטבע, בהרים וכן הלאה. הטרקים ברובם הם למקומות מרוחקים וקשים להגעה בדרך אחרת, כמו טיפוס על הרים והליכה למקומות קשים להגעה.

לרוב רואים במהלך ה"טרקים" דברים מופלאים ומיוחדים. זה כולל נופים מרהיבים, צמחים מיוחדים, בעלי חיים מגוונים ולא תמיד מוכרים, אנשים שחיים בצורות חיים מעניינות ותופעות טבע לא רגילות.

הטרק הוא גם שילוב של פעילות גופנית נהדרת ועל הדרך, תרתי משמע, חווים גם חוויות עם האנשים שאיתם מטיילים ויוצרים קשרים מיוחדים ולא פעם משני חיים, עם אנשים מכל העולם.


הנה סרטון שמציג טרק בהרים:

http://youtu.be/NzIDCJV1SeE


וטרק להרי הפמיר שבטג'יקיסטן:

http://youtu.be/th7sL4lyfcY
אילו תרגילי כוח טובים למתקני כושר בפארק?



על מתקן המשיכה העליונה שבמתקני הכושר שבחוץ יש מספר תרגילים שאפשר לבצע בבודדים או ברצף מומלץ של סט ארוך שיחזק את כל השרירים העיקריים בחלקו העליון של הגוף:

#תרגיל משיכה עליון
מחזק את שריר הגב והיד הקדמי, באמצעות משיכה כלפי מטה.

#תרגיל בישיבה הפוכה
פנים אל המשענת והידיים אוחזות בידיות לצידי האגן. הפעולה היא דחיפה של הידיות כלפי מטה, בביצוע איטי וזהיר. תרגיל שמחזק את שרירי החזה, הכתף ושריר היד האחורי.

#תרגיל חתירה בישיבה הפוכה
עדיין בישיבה הפוכה, תוך הטיית הגב לאחור ורגליים פרושות קדימה, כשהידיים אוחזות בידיות שלמעלה. הפעולה היא של חתירה, תוך משיכת הגוף למעלה, לאט ובאופן מבוקר ומרוויחים גם עבודה על שרירי הבטן.

#כמה ומה?
מתחילים יכולים להתחיל ב-10 חזרות של כל תרגיל וככל שמתקדמים אפשר להוסיף. גיקים יעשו 16 חזרות בכל תרגיל וגם יכולים להגדיל.

שימו לב שהפעולה הרצופה והמעברים המהירים על המתקן נוטים להעלות את הדופק. בין לבין, קחו מנוחה קלה להסדרת הנשימה.


הנה תרגילי מתקן משיכה עליונה במתקן הכושר הציבורי (עברית):

https://youtu.be/0DPOL6hBto0


במכון כושר - במשיכת פולי עליון (עברית):

https://youtu.be/lF22SkiMtmY


והסבר מפורט על פולי עליון (עברית):

https://youtu.be/ff4ypF1hSgU
איך ריצת כושר תורמת לבריאות?



ריצת כושר, או ג'וגינג (Jogging), היא דרך נהדרת לעשות פעילות גופנית אירובית בספורט זמין ואפשרי בכל מקום. לרוץ הרי אפשר בלי מגבלה של ציוד מיוחד, שעות פתיחה של חדר כושר או יכולות מיוחדות.

אנשים שמתחילים לרוץ ממשיכים לעשות זאת באופן סדיר, בעיקר כי הם התרגלו לצפות לאנדורפינים ולהשתוקק לנוירוכימיקלים שהפעילות הזו משחררת בגוף.

גם פסיכולוגית יש תמורה לריצה. כ-70% מהרצים או העושים פעילות גופנית מעידים שהפעילות הגופנית מייצרת אצלם תחושה של ניצחון משיפור ההישגים שלהם ותחושת "הישג", שמייצרת הרגל.

כל אדם שלא סובל מבעיות רפואיות מיוחדות, כמו עודף משקל או גיל מבוגר מדי, בעיקר בשל סיכוני נפילה, יכול ואפילו מומלץ לו לבחור בריצה כפעילות גופנית מועדפת. אגב, החלופה האירובית המומלצת לריצה תהיה הליכה.

פיזית, מאמץ הריצה מפעיל הרבה יותר את שרירי הגוף השונים מאשר פעילויות אירוביות כמו שחייה, דיווש על אופניים או אימון מדרגות.

הדופק בריצה גבוה משמעותית מזה שבפעילויות אירוביות אחרות, מה שהופך את הריצה ליעילה מאוד לשיפור הכושר הגופני, שריפת קלוריות מוגברת והשגת מראה הגוף.

אצל אנשים בריאים ובעלי יחס משקל מאוזן, שריפת הקלוריות בריצה תשפר את סיבולת הלב-ריאה טוב יותר מפעילויות ספורט אחרות. בכך היא תורמת לשיפור בלחץ הדם, כולסטרול ומדדים בריאותיים נוספים. אפילו הנחירות יקטנו, במיוחד עם שמירה על משקל נכון שתתווסף לריצה.

כובד משקל לעומת זאת, אפילו קטן, לא הולך ביחד עם אימוני ריצה. הסיבה היא שנחיתת כפות הרגליים על הקרקע בריצה מפעילה על הרגליים עומס שהוא גבוה פי שלושה מפעילויות ספורט אחרות, פעילויות שבהן אין ניתוק של כף הרגל מהקרקע.


הנה ריצת הכושר:

https://youtu.be/bZmF-VBSMd8


ג'וגינג בניו יורק:

https://youtu.be/OV9P1Sh_KL8


ואלה שרצים למרחקים מטורפים (עברית):

https://youtu.be/PqKLVfgPxIo?long=yes
מה מתרגלים על מקבילים לחיזוק פלג גוף עליון?



תרגילים על מקבילים הם דרך מצוינת לחזק את פלג הגוף העליון, במיוחד את שרירי החזה, היד האחורית (תלת-ראשי) והכתפיים. הנה כמה וריאציות מקובלות לתרגילים במקבילים:

#עליות מקבילים קלאסיות
תרגיל בסיסי המחזק את היד האחורית והחזה. מבוצע ע"י ירידה איטית עד כ-90 מעלות במרפקים ועלייה מהירה.

#עליות מקבילים באחיזה צרה
מדגישות את היד האחורית.

#עליות מקבילים באחיזה רחבה
מגדילות את מעורבות שרירי החזה התחתון.

#עליות מקבילים בטבעות
מאתגרות יותר ודורשות יציבות גבוהה, מפעילות קבוצות שרירים נוספות.

#מקבילים עם גומיה
מתאימות למתחילים, מספקות תמיכה במהלך התרגיל.

שימו לב: כדי למנוע פציעות חשוב לשמור על טכניקה נכונה, כמו שמירה על גו ישר ומניעת נעילת מרפקים.


הנה תרגילי מקבילים במתקן הכושר הציבורי (עברית):

https://youtu.be/zYey_5WZX7A


ועוד תרגילים על מקבילים לשרירים שונים (עברית):

https://youtu.be/OQKX6BmnoHg
מהי הכרס בעצם?
מהו ספורט החתירה ומה הוא מפתח?
מדוע השרירים מתנפחים?
מהם צמידי הבריאות האישית?
מהי שחייה אמנותית או שחייה צורנית?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.