שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מה ההבדלים בין ירקות ופירות?
בין הפירות והירקות יש הבדלים, אבל יש כמה הגדרות שונות ומבלבלות מעט.
בציבור שולטת התפיסה שמה שמתוק הוא פרי ומה שלא - הוא ירק. זו תפיסה שימושית ואפשר להסתפק בה, אבל היא אינה מדויקת מבחינה מדעית.
גם הגישה השנייה שמקובלת על רבים, שפרי צומח על העץ בעוד ירק צומח על האדמה. היא תפיסה עם בעיה, כיוון שאז גם אבטיח ותות נמנים על הירקות. האם בעינינו הם ירק?
#ההגדרות המדויקות
הגדרה שלישית אומרת שמבחינה בוטאנית פרי הוא מה שמתפתח מהפרח ויש בו זרעים. הגדרה בוטאנית מדעית זו היא הנכונה ביותר. לפי הגדרה זו כל פרי מכיל גרעינים או זרעים מוגדר פרי. לפיכך, גם העגבניות, המלפפונים והפלפלים הם... פירות.
ירקות לעומתם הם אלו שלא מכילים זרעים. עליהם נמנים חסרי זרעים כמו גזר, ירקות שורש כמו תפוחי אדמה ובטטות, לצד החסה, עשבי התבלין, הבצלים וירקות עליים כדוגמת הכוסברה, פטרוזיליה ושמיר וכך הלאה.
משימת דעה אישית
=============
מה ההבדלים שהכי מקובלים עליכם? - החליטו אתם בין הגישות הפופולאריות והלא מדויקות לגישה הבוטאנית, שהיא פחות מוכרת, אבל היא המדעית מכולן.
הנה ההבדלים שבין הירקות והפירות:
http://youtu.be/HqjXqvr_I1o
והסבר נוסף על הבדלי פירות וירקות:
http://youtu.be/DTK-uWx_VQo
למה ממליצים על אכילת ירקות בצבעים?
מומחי תזונה אומרים לנו שכדי להיות בריאים ולגדול היטב, יש לאכול במידה הנכונה ולהעדיף ירקות מסוגים שונים. אבל הם גם אומרים שהדרך הטובה ביותר היא לאכול פירות וירקות בקשת צבעים - לפחות חמישה צבעים שונים בכל יום!
אבל למה בעצם?
העולם של הירקות הוא כמו קשת צבעים מרהיבה – מהאדום העז של העגבנייה, דרך הכתום של הגזר, צהוב הפלפל, ירוק התרד ועד הסגול העמוק של החציל.
באמריקה קוראים לזה "תזונת צבעי הקשת", או "Eat the Rainbow". אבל מאחורי מגוון הצבעים הללו מסתתר מדע מרתק. הסיבה שתזונאים ממליצים על אכילת "קשת צבעים" בצלחת אינה רק אסתטית.
הצבעים השונים בירקות מעידים על נוכחותם של פיטוכימיקלים (Phytochemicals) – תרכובות צמחיות ייחודיות שמעניקות לירקות את צבעם האופייני. אלה אינם סתם צבענים. מדובר למעשה בחומרים פעילים ביולוגית שהצמחים מייצרים כמנגנון הגנה טבעי מפני מזיקים, מחלות ונזקי שמש. כשאנחנו אוכלים את הירקות, אנחנו "מאמצים" את מנגנוני ההגנה הללו לטובתנו.
הפיטוכימיקלים, או הפיטונוטריאנטים (Phytonutrients) שמצויים בפירות והירקות, מפחיתים את הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי וסוגי סרטן מסוימים, על ידי הורדת כולסטרול, לחץ דם וגלוקוז בדם.
הירקות האדומים, כמו עגבניות ופלפלים אדומים, עשירים בליקופן (Lycopene). זהו נוגד חמצון רב-עוצמה שנקשר להפחתת הסיכון למחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן. מחקרים מראים שהליקופן נספג טוב יותר בגוף כשהעגבניות מבושלות ומשולבות עם מעט שמן, מה שהופך את הרוטב האיטלקי לא רק טעים אלא גם בריא במיוחד.
הירקות הכתומים והצהובים כמו גזר, דלעת ופלפל צהוב מכילים בטא-קרוטן (Beta-carotene) וקריפטוקסנתין (Cryptoxanthin), המומרים בגוף לוויטמין A ותורמים לבריאות העיניים, העור ומערכת החיסון. מחקרים מצביעים על כך שצריכה קבועה של ירקות כתומים וצהובים קשורה בסיכון מופחת למחלות לב.
הירקות הירוקים כמו ברוקולי, קייל ותרד עשירים בלוטאין (Lutein), זיאקסנטין (Zeaxanthin) וכלורופיל (Chlorophyll), התומכים בבריאות העיניים ומערכת העצבים. הכלורופיל בפרט נחקר בהקשר של יכולתו לנטרל חומרים מסרטנים במזון.
הירקות הסגולים והכחולים, כמו חציל, כרוב סגול, בצל סגול, סלק ותפוחי אדמה סגולים, מכילים אנתוציאנינים (Anthocyanins), נוגדי חמצון המסייעים בהגנה על תאי המוח ובהפחתת דלקות. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שצריכה קבועה של ירקות אלה עשויה לתרום להאטת תהליכי הזדקנות קוגניטיבית.
הירקות הלבנים, כמו כרובית, בצל, שום, פטריות, קולרבי ולפת, אולי נראים פחות מרשימים מבחינה ויזואלית, אך הם מכילים תרכובות חשובות כמו אליצין (Allicin) ואינדולים (Indoles) התורמות להפחתת לחץ דם ותמיכה במערכת החיסון.
בנוסף לפיטוכימיקלים, כל קבוצות הצבע מספקות גם סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים החיוניים לאיזון רמות הסוכר, לתפקוד מערכת העיכול ולחיזוק מערכת החיסון.
המחקר המודרני מאשש את מה שהרפואה העממית ידעה מזה דורות – גיוון בצבעי הירקות משמעו גיוון בתרכובות מגינות שונות. מגוון הצבעים הזה יוצר "רשת ביטחון" תזונתית המגנה על גופנו ממגוון גורמי מחלה ותהליכי הזדקנות.
הנה היתרונות של אכילה צבעונית של ירקות:
https://youtu.be/onyR8Rnzgrs
על ירקות ופירות ומדוע כדאי לאכול אותם בצבעים (עברית):
https://youtu.be/kOUj2ndE4_M
הקונספט השיווקיו וחינוכי המבריק של תזונת צבעי הקשת האמריקאית:
https://youtu.be/qJqJCAFvs3s
הסבר מדעי לתזונת 5 הצבעים של פירות וירקות (עברית):
http://youtu.be/PSl3MK4tlEE?t=12s
ושיר מצוין ללמוד הכל בכיף:
https://youtu.be/1u5HOURq7kQ
מאיפה באים התמרים?
גם אם אינם נמנים במפורש על שבעת המינים, נראה שאין כמו התמרים (Clementine) המתוקים ועץ תָּמָר שעליו הם גדלים, כדי שהוא ייחשב לאחד משבעת מיני הפירות החשובים ביותר של ארץ ישראל.
ארץ ישראל ועץ התמר, שבמקרא נקרא גם תֹּמֶר, קשורים היטב. לרבים נראה שאין עץ ארץ ישראלי יותר מהעץ הזה.
לאורך הדורות נהגו היסטוריונים ונוסעים יהודים, רומים, יוונים, פרסים, ערבים וצלייני מסעי הצלב, לציין את האיכותם המעולה של התמרים ביערות עין-גדי ובבקעת בית-שאן.
עץ התמר הוא גבוה מאוד, מהגבוהים ביחס לעצים אחרים. לאיסוף הפירות מהעצים קוראים "גדיד תמרים".
התמר הוא פרי משביע מאוד. את התמר אוכלים יבש או לח. טעמו מאוד מתוק ויש לו צורה מאורכת.
מהתמר מפיקים גם את הסילאן, סירופ המשמש בדרך כלל להכנה של עוגות ותיבול קינוחים ומנות אחרונות.
כבר בעת העתיקה סימל העץ הזה את ארץ ישראל והעם היהודי שבה. הוכחה מסוימת נתנו הרומאים כבר לפני כ-2,000 שנה, כשלרגל דיכוי המרד היהודי הם הוציאו מטבע ושמו "יהודה שבויה". על המטבע מופיעה אישה יהודיה, כשהיא אבלה וישובה תחת עץ תמר ולידה עומד זקוף, חייל רומי ובידו רומח.
בוטנית, טיפוס הפרי הוא ענבה, המאופיין בזרע אחד בתוכו. התמר עצמו הוא עץ דו-בֵּיתי, מה שאומר שיש עצים זכריים המאבקים את עצי הנקבה שיניבו את הפירות.
לתמר גם תפקידים שונים ברפואה העממית העתיקה. באכילת פרי התמר נהגו לטפל למשל באנמיה וחז"ל כתבו שהתמר המשביע גם נחשב כפרי משלשל ומחזק עבור הגוף.
הרמב"ם, מגדולי הרבנות והרפואה היהודית כתב על לבבות הדקל שהם סגולה להגברת פוריות. בזמנים אחרים שימשה אבקה מזרעי תמר קלויים וכתושים לריפוי פצעים ולעצירה של דימומים מהאף.
ואם נשוב לרגע למקורות, על אף שהתמר לא נמנה על שבעת המינים, רבים מהפרשנים המסורתיים של התלמוד מפרשים את ה"דבש", השביעי מתוך שבעת המינים, כדבש תמרים.
בימינו ישנם בישראל מטעי תמרים גדולים בקיבוצי ויישובי הערבה, בעמק בית שאן ובבקעת הירדן. תמר מג'הול המבוקש והאהוב כל כך גדל במטעי ענק בישראל, כשחלק גדול מהפירות הללו מיוצא לחו"ל.
הנה התמרים של ישראל (עברית):
https://youtu.be/KXm3HUfEZYg
האם התמר הוא אחד משבעת המינים? (עברית):
https://youtu.be/yc5AsitmNiw
קטיף התמרים, הגדיד בעיצומו (ללא מילים):
https://youtu.be/vjDWaOOtVLY
והשיר הקסום והמתוק "צל עץ תמר" (עברית):
https://youtu.be/dmcXpGnBuLE
פירות וירקות

בין הפירות והירקות יש הבדלים, אבל יש כמה הגדרות שונות ומבלבלות מעט.
בציבור שולטת התפיסה שמה שמתוק הוא פרי ומה שלא - הוא ירק. זו תפיסה שימושית ואפשר להסתפק בה, אבל היא אינה מדויקת מבחינה מדעית.
גם הגישה השנייה שמקובלת על רבים, שפרי צומח על העץ בעוד ירק צומח על האדמה. היא תפיסה עם בעיה, כיוון שאז גם אבטיח ותות נמנים על הירקות. האם בעינינו הם ירק?
#ההגדרות המדויקות
הגדרה שלישית אומרת שמבחינה בוטאנית פרי הוא מה שמתפתח מהפרח ויש בו זרעים. הגדרה בוטאנית מדעית זו היא הנכונה ביותר. לפי הגדרה זו כל פרי מכיל גרעינים או זרעים מוגדר פרי. לפיכך, גם העגבניות, המלפפונים והפלפלים הם... פירות.
ירקות לעומתם הם אלו שלא מכילים זרעים. עליהם נמנים חסרי זרעים כמו גזר, ירקות שורש כמו תפוחי אדמה ובטטות, לצד החסה, עשבי התבלין, הבצלים וירקות עליים כדוגמת הכוסברה, פטרוזיליה ושמיר וכך הלאה.
משימת דעה אישית
=============
מה ההבדלים שהכי מקובלים עליכם? - החליטו אתם בין הגישות הפופולאריות והלא מדויקות לגישה הבוטאנית, שהיא פחות מוכרת, אבל היא המדעית מכולן.
הנה ההבדלים שבין הירקות והפירות:
http://youtu.be/HqjXqvr_I1o
והסבר נוסף על הבדלי פירות וירקות:
http://youtu.be/DTK-uWx_VQo

מומחי תזונה אומרים לנו שכדי להיות בריאים ולגדול היטב, יש לאכול במידה הנכונה ולהעדיף ירקות מסוגים שונים. אבל הם גם אומרים שהדרך הטובה ביותר היא לאכול פירות וירקות בקשת צבעים - לפחות חמישה צבעים שונים בכל יום!
אבל למה בעצם?
העולם של הירקות הוא כמו קשת צבעים מרהיבה – מהאדום העז של העגבנייה, דרך הכתום של הגזר, צהוב הפלפל, ירוק התרד ועד הסגול העמוק של החציל.
באמריקה קוראים לזה "תזונת צבעי הקשת", או "Eat the Rainbow". אבל מאחורי מגוון הצבעים הללו מסתתר מדע מרתק. הסיבה שתזונאים ממליצים על אכילת "קשת צבעים" בצלחת אינה רק אסתטית.
הצבעים השונים בירקות מעידים על נוכחותם של פיטוכימיקלים (Phytochemicals) – תרכובות צמחיות ייחודיות שמעניקות לירקות את צבעם האופייני. אלה אינם סתם צבענים. מדובר למעשה בחומרים פעילים ביולוגית שהצמחים מייצרים כמנגנון הגנה טבעי מפני מזיקים, מחלות ונזקי שמש. כשאנחנו אוכלים את הירקות, אנחנו "מאמצים" את מנגנוני ההגנה הללו לטובתנו.
הפיטוכימיקלים, או הפיטונוטריאנטים (Phytonutrients) שמצויים בפירות והירקות, מפחיתים את הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי וסוגי סרטן מסוימים, על ידי הורדת כולסטרול, לחץ דם וגלוקוז בדם.
הירקות האדומים, כמו עגבניות ופלפלים אדומים, עשירים בליקופן (Lycopene). זהו נוגד חמצון רב-עוצמה שנקשר להפחתת הסיכון למחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן. מחקרים מראים שהליקופן נספג טוב יותר בגוף כשהעגבניות מבושלות ומשולבות עם מעט שמן, מה שהופך את הרוטב האיטלקי לא רק טעים אלא גם בריא במיוחד.
הירקות הכתומים והצהובים כמו גזר, דלעת ופלפל צהוב מכילים בטא-קרוטן (Beta-carotene) וקריפטוקסנתין (Cryptoxanthin), המומרים בגוף לוויטמין A ותורמים לבריאות העיניים, העור ומערכת החיסון. מחקרים מצביעים על כך שצריכה קבועה של ירקות כתומים וצהובים קשורה בסיכון מופחת למחלות לב.
הירקות הירוקים כמו ברוקולי, קייל ותרד עשירים בלוטאין (Lutein), זיאקסנטין (Zeaxanthin) וכלורופיל (Chlorophyll), התומכים בבריאות העיניים ומערכת העצבים. הכלורופיל בפרט נחקר בהקשר של יכולתו לנטרל חומרים מסרטנים במזון.
הירקות הסגולים והכחולים, כמו חציל, כרוב סגול, בצל סגול, סלק ותפוחי אדמה סגולים, מכילים אנתוציאנינים (Anthocyanins), נוגדי חמצון המסייעים בהגנה על תאי המוח ובהפחתת דלקות. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שצריכה קבועה של ירקות אלה עשויה לתרום להאטת תהליכי הזדקנות קוגניטיבית.
הירקות הלבנים, כמו כרובית, בצל, שום, פטריות, קולרבי ולפת, אולי נראים פחות מרשימים מבחינה ויזואלית, אך הם מכילים תרכובות חשובות כמו אליצין (Allicin) ואינדולים (Indoles) התורמות להפחתת לחץ דם ותמיכה במערכת החיסון.
בנוסף לפיטוכימיקלים, כל קבוצות הצבע מספקות גם סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים החיוניים לאיזון רמות הסוכר, לתפקוד מערכת העיכול ולחיזוק מערכת החיסון.
המחקר המודרני מאשש את מה שהרפואה העממית ידעה מזה דורות – גיוון בצבעי הירקות משמעו גיוון בתרכובות מגינות שונות. מגוון הצבעים הזה יוצר "רשת ביטחון" תזונתית המגנה על גופנו ממגוון גורמי מחלה ותהליכי הזדקנות.
הנה היתרונות של אכילה צבעונית של ירקות:
https://youtu.be/onyR8Rnzgrs
על ירקות ופירות ומדוע כדאי לאכול אותם בצבעים (עברית):
https://youtu.be/kOUj2ndE4_M
הקונספט השיווקיו וחינוכי המבריק של תזונת צבעי הקשת האמריקאית:
https://youtu.be/qJqJCAFvs3s
הסבר מדעי לתזונת 5 הצבעים של פירות וירקות (עברית):
http://youtu.be/PSl3MK4tlEE?t=12s
ושיר מצוין ללמוד הכל בכיף:
https://youtu.be/1u5HOURq7kQ

גם אם אינם נמנים במפורש על שבעת המינים, נראה שאין כמו התמרים (Clementine) המתוקים ועץ תָּמָר שעליו הם גדלים, כדי שהוא ייחשב לאחד משבעת מיני הפירות החשובים ביותר של ארץ ישראל.
ארץ ישראל ועץ התמר, שבמקרא נקרא גם תֹּמֶר, קשורים היטב. לרבים נראה שאין עץ ארץ ישראלי יותר מהעץ הזה.
לאורך הדורות נהגו היסטוריונים ונוסעים יהודים, רומים, יוונים, פרסים, ערבים וצלייני מסעי הצלב, לציין את האיכותם המעולה של התמרים ביערות עין-גדי ובבקעת בית-שאן.
עץ התמר הוא גבוה מאוד, מהגבוהים ביחס לעצים אחרים. לאיסוף הפירות מהעצים קוראים "גדיד תמרים".
התמר הוא פרי משביע מאוד. את התמר אוכלים יבש או לח. טעמו מאוד מתוק ויש לו צורה מאורכת.
מהתמר מפיקים גם את הסילאן, סירופ המשמש בדרך כלל להכנה של עוגות ותיבול קינוחים ומנות אחרונות.
כבר בעת העתיקה סימל העץ הזה את ארץ ישראל והעם היהודי שבה. הוכחה מסוימת נתנו הרומאים כבר לפני כ-2,000 שנה, כשלרגל דיכוי המרד היהודי הם הוציאו מטבע ושמו "יהודה שבויה". על המטבע מופיעה אישה יהודיה, כשהיא אבלה וישובה תחת עץ תמר ולידה עומד זקוף, חייל רומי ובידו רומח.
בוטנית, טיפוס הפרי הוא ענבה, המאופיין בזרע אחד בתוכו. התמר עצמו הוא עץ דו-בֵּיתי, מה שאומר שיש עצים זכריים המאבקים את עצי הנקבה שיניבו את הפירות.
לתמר גם תפקידים שונים ברפואה העממית העתיקה. באכילת פרי התמר נהגו לטפל למשל באנמיה וחז"ל כתבו שהתמר המשביע גם נחשב כפרי משלשל ומחזק עבור הגוף.
הרמב"ם, מגדולי הרבנות והרפואה היהודית כתב על לבבות הדקל שהם סגולה להגברת פוריות. בזמנים אחרים שימשה אבקה מזרעי תמר קלויים וכתושים לריפוי פצעים ולעצירה של דימומים מהאף.
ואם נשוב לרגע למקורות, על אף שהתמר לא נמנה על שבעת המינים, רבים מהפרשנים המסורתיים של התלמוד מפרשים את ה"דבש", השביעי מתוך שבעת המינים, כדבש תמרים.
בימינו ישנם בישראל מטעי תמרים גדולים בקיבוצי ויישובי הערבה, בעמק בית שאן ובבקעת הירדן. תמר מג'הול המבוקש והאהוב כל כך גדל במטעי ענק בישראל, כשחלק גדול מהפירות הללו מיוצא לחו"ל.
הנה התמרים של ישראל (עברית):
https://youtu.be/KXm3HUfEZYg
האם התמר הוא אחד משבעת המינים? (עברית):
https://youtu.be/yc5AsitmNiw
קטיף התמרים, הגדיד בעיצומו (ללא מילים):
https://youtu.be/vjDWaOOtVLY
והשיר הקסום והמתוק "צל עץ תמר" (עברית):
https://youtu.be/dmcXpGnBuLE
