» «
מערכת העיכול
איך פועלת מערכת העיכול?



מערכת העיכול (Digestive System) נועדה לפרק את המזון שאנו אוכלים, לחלקים זעירים מאוד. יש בגופנו חומרים שמסייעים בעיכול המזון מה שאומר שהאוכל שאנו אוכלים מתעכל בגופנו וכך יכול הדם להעביר חומרי הזנה אל כל חלקי הגוף.

מערכת העיכול משמשת כחלק מחילוף החומרים בגוף, המטבוליזם. חילוף החומרים נועד כדי לצבור אנרגיה בגוף ולהזין אותו.

חלקה העיקרי של מערכת העיכול הוא צינור ארוך, תעלת המזון, העובר מהפה ומגיע עד לחלחולת. שרירים המצויים לאורכה של תעלת המזון הזו הם שדוחפים את המזון דרכה.

כך עובר המזון שלעסנו, מהפה בתהליך הבליעה, דרך הוושט ועד אל הקיבה. כאן מפרקת מערכת העיכול את המזון, בעזרת חומצות הקיבה ואנזימים שיש בה. בתהליך שנמשך בין שעתיים לארבע שעות, המזון הופך לנוזלי. מכאן הוא עובר דרך שלושת חלקיו של המעי הדק, הארוך והמפותל: התריסריון, שהוא החלק העליון של המעי הדק, המעי הריק והמעי הכרוך.

עתה מפרקים את חלקי המזון, מיצי העיכול מכיס המרה ומהלבלב. דרך סיסים דמויי אצבעות זעירות, המרפדים מבפנים את דפנות המעי הדק, מסוננים חלקיקי מזון זעירים, היישר אל תוך הדם. למעשה, מדובר במולקולות שהגוף מסוגל לספוג ולהעביר החוצה ממערכת העיכול לדם, אל הכבד וממנו לשאר חלקי הגוף.

המזון הלא מעוכל, לעומתם, מופרש כצואה, מהמעי הגס ומהגוף, דרך פי הטבעת, בצורה של צואה.


הנה סרטון מעולה של כל תהליך העיכול (עברית):

https://youtu.be/96tzpV71Bho


כך פועלים הכבד ומערכת העיכול שבגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/wbh3SjzydnQ


הכל מתחיל מהלעיסה, שהיא לא תמיד קלה או מהירה כי הבליעה עצמה לוקחת זמן (עברית):

https://youtu.be/HwD_dpBkEqc


הסבר בעברית:

https://youtu.be/NSn7b-zUBbA


תהליך העיכול הוא גם מעייף (עברית):

https://youtu.be/K7WSG5SRMPM


סיפורן של מחלות מעיים מעיקות (עברית):

https://youtu.be/4LS5s7ronD0


ובאווירה אופטימית יותר - סרטון משעשע על מערכת העיכול (עברית):

http://youtu.be/Pzb6F0SVOKg
מעיים
מהם המעיים ומה קורה בהם?



מעיים (Intestinal) הם האיברים בגוף שתפקידם לספק חומרים מזינים לגופנו, לפרק את האוכל, לסייע לספיגתו בדם ודרכו בגוף ואחראים גם לתהליך הוצאת הפסולת שנותרה מהמזון, אל מחוץ לגוף.

המעי הדק, שמצוי בחלק העליון של הבטן, אחראי על ספיגת המזון ופירוקו כדי לספק מזון הדרוש לגוף.

המעי הגס נמצא בחלקה התחתון של הבטן. הוא מחובר לאגן הירכיים שלנו ואחראי על היפטרות מהפסולת שנותרה מהמזון שאכלנו. במעי זה יש הרבה חיידקים בריאים, המסייעים לבריאות הגוף.

שמירה על מגוון של סוגי החיידקים במעיים שלנו למסייעת לבריאותנו. תזונה מאוזנת ונכונה מסייעת בכך.

כי פחות עיבוד כמו טיגון או צלייה ויותר אכילה של סיבים ומזון מאודה או לא מבושל, כל אלה מעודדים גיוון של חיידקים בגופנו, גיוון שהוא טוב מאוד ואפילו מעולה למיקרוביום, כלומר למערכת העיכול העשירה שבמעיים.

חוץ מיוגורט, לפחות כזה שאינו משופע בסוכר, גם מאכלים מותססים טובים לפרוביוטיקה. מאכלים כמו קימצ'י וכרוב כבוש, שהיוו דרך קדומה לשימור מזון בעידן שלפני המצאת המקרר, מעודדים ומחזקים את אוכלוסיית החיידקים הטובים שבמעיים.


הנה תפקיד המעיים בגוף וכיצד לסייע להם (עברית):

https://youtu.be/qFtb5vd1_TA


הצואה שיוצאת משם (עברית):

https://youtu.be/NHqT0X6exFE


החיידקים שבמעיים מושפעים ומשפיעים על העיכול והבריאות. לנו יש השפעה עליהם (מתורגם):

https://youtu.be/1sISguPDlhY


על הכבד ומערכת העיכול שבגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/wbh3SjzydnQ


סיפורן של מחלות המעיים (עברית):

https://youtu.be/4LS5s7ronD0


והאם צריך לדאוג כשהצואה לא יוצאת כל יום? (מתורגם)

https://youtu.be/btQHSDrLlok
פרוביוטיקה
מהם החיידקים הידידותיים של הפרוביוטיקה?



בעשורים האחרונים הפכה הפרוביוטיקה (Probiotics) לאחד הנושאים המעניינים במדע. לפיה חיידקים מסוימים מסייעים לאיזון ולתפקוד משופר של אוכלוסיית החיידקים החיוניים למערכת העיכול.

פרוביוטיקה היא גישה ברפואה המעודדת צריכת תוספי מזון ומזון שבהם חיידקים ידידותיים לגוף.

החיידקים הידידותיים, הוא נושא העוסק בחיידקים שלא זו בלבד שאינם מזיקים לבני אדם, אלא מסייעים בכך שהם מסייעים לחיזוק מערכת החיסון האנושית.

מרבית החיידקים, מהמזיקים שבהם ועד לידידותיים, מצויים בגופנו בכל מקום. ועדיין - החיידקים הללו מרוכזים אצל האדם בעיקר במעיים.

ריכוז גבוה של חיידקים מזיקים מעלה בגוף את הסיכון למחלות. במקביל מסייע הריכוז הגבוה של חיידקים ידידותיים, למערכת החיסון להילחם במחלות.

לשונית, מושג ה"פרו-ביוטיקה" הוא הלחם שבעברית פירושו 'בעד חיים'. ביוונית, התחילית 'פרו' פירושה 'בעד' ו'ביוטיקה' או 'ביו', שמשמעותה בלטינית 'חיים'. למעשה, זהו ההיפוך של הצירוף 'אנטיביוטיקה' שפירושו 'נגד חיים'.

אגב, המושגים הנוגדים הללו מקבלים משמעות נוספת מהעובדה המדעית שמה שפוגע במיוחד בחיידקי הפרוביוטיקה שלנו היא אנטיביוטיקה שאנו צורכים בעת מחלה, או מבשר בעלי חיים שטופלו באנטיביוטיקה.


#מוצרי מזון עם תוספת פרוביוטיקה
ברור שתעשיית הפרוביוטיקה די פורחת במקומות שונים בעולם, כולל בישראל. רבים יודעים לספר מניסיונם או מעידים על יעילות הפרוביוטיקה.

ישנם מספר חיידקים ידידותיים הנמכרים כתוספי מזון. כמה סוגים כאלו ניתן למצוא כיום במוצרי חלב מוחמצים, במיוחד יוגורט.

ועדיין, ישנם חוקרים, ביניהם ישראלים, המערערים על תעשיית זו וטוענים שהיא עלולה להזיק. מחקרים מראים שהנושא ראוי להיבחן לעומק ולא מעט מהם מטילים ספק ביעילות הבריאותית של הפרוביוטיקה.

כך או כך, בין מדע לשיווק יש פער והבדל משמעותיים. על אף העובדה שרבים המומחים שחלוקים לגבי האפקטיביות הבריאותית של תוספי מזון פרוביוטיים אלו, חל בשנים האחרונות גידול במכירת מוצרי חלב פרוביוטיים לציבור.


הנה הסבר על החיידקים הפרוביוטיים (עברית):

https://youtu.be/FohYorHrdVo


החיידקים שבמעיים מושפעים ומשפיעים על העיכול והבריאות ויש לנו השפעה עליהם (מתורגם):

https://youtu.be/1sISguPDlhY


הזנה של חיידקים ידידותיים לבניינים (מתורגם):

http://youtu.be/A4fUu9OLUMA


כמוסות פרוביוטיות שמוצעות למכירה מכילות כל אחת 10 מיליארד חיידקים טובים ובריאים (עברית):

https://youtu.be/IwuYfccQZvY


ומחקרים שמסבירים שצריכת כדורים כאלה עם חיידקים פרוביוטיים היא כלל לא בריאה (עברית):

https://youtu.be/cZdb8D43-LM
כבד
למה אנו צריכים את הכבד בגופנו ומה הוא עושה?



על אף שרובנו איננו יודעים על כך, הכבד (Liver) הוא בעל תפקיד חשוב מאד בגופנו. למעשה הוא בראש ובראשונה סוג של מפעל פנים-גופי ליצירת חומרי עיכול מזון.

בכך הוא מהווה שחקן מרכזי בחילוף החומרים בגופנו, במטבוליזם. חילוף החומרים בגוף נועד ומשמש את הגוף בכדי לצבור אנרגיה.

בגופם של בעלי החיים, מייצר הכבד כאמור חומרים המסייעים בעיכול המזון. לאחר שהכבד מסייע לעיכול האוכל שאנו אוכלים, הוא גם זה שדואג להיפטר מהרעלים שיש לנו בדם ולפנותם מגופנו.

בנוסף להפקת כימיקלים הנחוצים לעיכול, יש לכבד עוד תפקידים שונים בחילוף החומרים. ביניהם נטרול רעלים ויצירה של מולקולות חלבונים.

אבל לכבד לא רק חשיבות עליונה בתפקודי הגוף - הוא גם מהאיברים היחידים שעדיין לא ניתן להחליף באיבר מלאכותי מעשה ידי אדם. זו הסיבה העיקרית שהשתלות כבד הן הכרחיות במקרים רבים של פגיעה בו, שכן ללא כבד לא יכול גופנו להתקיים.


כך פועל הכבד שבגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/wbh3SjzydnQ


כך בנוי הכבד מבחינה אנטומית (עברית):

https://youtu.be/9NoC23EOr3w


ועוד מעט על הכבד שבגופנו:

http://youtu.be/tat0QYxlCbo

עיכול

רולנד הפלצן
מי היה רולנד הפלצן?



רולנד הפלצן (Roland the Farter), קראתם נכון, הוא דמות היסטורית אמיתית לגמרי מימי הביניים. האיש היה ליצן חצר שכיכב במאה ה-12 בחצרו של המלך האנגלי הנרי השני.

למה פלצן אתם שואלים?

רולנד הפרטר, הידוע גם בשם Roland le Fartere באנגלית עתיקה, נהג להופיע במופעים משעשעים עבור המלך ומכובדי החצר בפליטת פלוצים ששיעשעו אותם מאוד.

הוא אף קיבל לשם כך תלבושת עור שהוכנה בשבילו, שחוברו אליה פעמונים. כדי להעצים את האפקט הקומי של הפלוצים המשעשעים שלו, הוא נהג ללבוש את החליפה המצלצלת בהופעותיו.

מי שהתפרסם בכישרונו הייחודי לפלוט גזים אמנותיים קיבל את התואר "פלטוליסט" או "פרטור" בצרפתית. פלצן, אבל מצטיין ובעל יכולות אמנותיות.

על עלילותיו הריחניות של רולנד למדו ההיסטוריונים דרך מסמכים שונים, כרוניקות וכתבי יד מתקופתו.

רולנד היה כל כך מוצלח בפלוצים שלו, עד שכפרס על ההופעה המפורסמת ביותר שלו, הוא קיבל מהמלך הנרי אחוזה במחוז סאפוק. היא עצמה הייתה ידועה במשך מאות שנים כ"אחוזת רולנד".

ההופעה שזיכתה אותו בפרס כה מכובד, שרק אצילים זכו לו באותה תקופה, התקיימה במהלך חגיגות חג המולד של 1178. הכרוניקן המלכותי רוג'ר מהובן דיווח שבמהלך המופע הוא ביצע, אל מול המלך וכל הקהל, תרגיל מופלא שהמציא ואותו כינה "קפיצה אחת, שריקה אחת ופלוץ לסיום" (בלטינית "Unum saltum et siffeltum et unum bumbulum").

התרגיל היה כל כך מצחיק שכל הנוכחים התפקעו מצחוק ואולי גם מהגזים... בעוד המלך מגזים (...) במתנה שלו לרולנד.

אגב, אם הכשרון המיוחד של רולנד נתפס בתקופתנו כגס מדי, שווה לדעת שגזים נחשבו בימי הביניים כבידור לכל דבר. לא פעם ליצנים נהגו לפלוט נפיחות, כמו שליצנים בימינו מגהקים לא פעם, או משהקים לצחוק הקהל. המקצועיים שביניהם הפליאו בשליטה שלהם על תנועת המעיים והגז שלהם.

תהילתו של רולנד כ"פלטוליסט", פלצן מקצועי, שרדה לאורך מאות שנים. עד ימינו הוא זכור כאחד מהליצנים המפורסמים של תקופת ימי הביניים ובעצם גם בהיסטוריה.

ואגב, העניין עם פלצנים וירטואוזים הוא עתיק מאוד. כבר במאה ה-4 לספירה כתב הפילוסוף והוגה הדעות המפורסם אוגיסטינוס הקדוש על אמן רחוב אנגלי בו נתקל. "האיש שולט שליטה מוחלטת על פעילות המעיים שלו, מוציא אוויר על פי רצונו הוראה ומייצר מעין זימרה באחוריו".


הנה קיצור תולדותיו של רולנד הפלצן:

https://youtu.be/-EHYolfmr88


ושיחה על האיש והאגדה:

https://youtu.be/-VifUx3hSUI
הל
מה סודו של מלך התבלינים - הל?



צמח ותבלין הֶל (Cardamom), הידוע גם כקרדמון, הוא אחד מהתבלינים המעניינים בשימושיו, מאז ימי קדם ועד היום.

תבלין ההל משמש לתיבול תה, קפה, תבשילים ומאפים. בזכות טעמו הארומטי והמורכב הוא נחשב בעיני רבים ל"מלך התבלינים". התבלין הזה מככב במזרח התיכון, במיוחד כתוספת לקפה הערבי.

הל הוא צמח תבלין ממשפחת הזנגביליים. הוא גדל בתרמילים ויש לו פריחה מרשימה. תרמילי ההל כוללים את הזרעים, שנמכרים שלמים או בתור הל טחון.

הצמח עצמו הוא צמח רב-שנתי, בעל פריחה מרשימה ועלים גדולים. החלק העיקרי שמשמש בו כתבלין הם הזרעים המיובשים או הקלויים שלו.

למעשה, קיימים בעולם 3 צמחי הל שונים: ההל הירוק, שגם מכונה "הל אמיתי", ההל השחור והל אפריקאי.


#היסטוריה
נראה שמקורו של ההל הוא בדרום הודו ובסרי לנקה, אך גידלו אותו גם בדרום מזרח אסיה ובגואטמלה. כבר בימי קדם, ההל היה תבלין "עובר לסוחר" שנסחר על ידי הנבטים. המצרים הקדמונים הם שכינו אותו כבר אז "מלך התבלינים".

היוונים עיסו ובישמו את עצמם בשמן ההל והורישו גם לרומאים את השימוש בו. הרומאים העריכו את סגולותיו של התבלין האקזוטי וייבאו כמויות אדירות של הל מהודו כבר במאה ה-1 לספירה. אפיקיוס המליץ על חליטות הל כתרופה למפריזים באכילה.

ביוון העתיקה הוא מוזכר כבר במאה ה-4 לספירה, כשהגיע אליה. בצפון אפריקה הוא תפס מקום חשוב בתערובת התבלינים המפורסמת "ראס אל חנות". שם גם שילבו השבטים הערבים את ההל עם הקפה שהגיע אז לאזור. הם נהגו להוסיף לפינג'אן תרמיל אחד או שניים של הל לספל הקפה המתוק. הצגת תרמילי ההל לעיני האורחים נחשבה אז לאות כבוד והערכה ודורות רבים נשמרת המסורת הזו.

בנוסף לשימושו כתבלין, ההל שימש גם כצמח מרפא. בתימן הוא שימש כתבלין לקפה ולבשר וכמרכיב חשוב בתבלין החוואיג' ולטיפול בגיהוק, בגזים ובדימום מהרחם.

בצרפת של ימי הביניים נהגו לתת לחיילים פצועים ומוחלשים יין בשם "היפוקראס". היה זה יין עם הל לתיבול והוא נקרא כך על שם היפוקראטס היווני, הרופא הראשון ושימש לחיזוק והחלמה.


#מטבח
לרובנו ההל הכי מוכר כתבלין שמוסיפים לקפה. ואכן, הוא משתלב במנות מתוקות ומלוחות ובמשקאות - בדגש על קפה עם הל.

בעוד שתבלינים אחרים מוגבלים לא פעם לשימושים מסוימים, ההל מצוי בתערובות תבלינים רבות, כמו גאראם מסאלה ותערובת החוויאג' - תערובת התבלינים של התימנים.

בחודשי הסתיו של כל שנה, רוכשים מקדשים רבים בהודו מאות טונות של הל, לקראת חג האורות ההינדואי, הוא פסטיבל הדיוואלי. הסיבה לכך הן עוגיות הלאדו, שנהוג לחלק למיליוני עולי הרגל. את העוגיות הללו מכינים מקמח חומוס, סירופ סוכר והמון הל - אחד התבלינים החשובים במטבח ההודי המסורתי.


#בריאות
כבר דורות שההל משמש ברפואה עממית בכל רחבי אסיה. במסורות העממיות ובעולם תרופות הסבתא מייחסים לו תכונות של חיטוי, מחטא, הרפיית שרירים וייבוש ליחה. הוא גם מאלחש, מכייח, מעורר תיאבון, נוגד עוויתות, מעורר את המערכת החיסונית, מקדם וסת נשית ועוד.

ברפואת צמחי המרפא העכשווית ההל מצוין למצבי עיכול לא תקינים ובכלל לסייע לעיכול ולהקטנת נפיחות (גזים, פלוצים). לא סתם הערבים מציעים קפה עם הל אחרי מנה של חומוס או פול. בנוסף לשיפור העיכול מיוחסים להל יתרונות בריאותיים נוספים, כמו איזון הסוכר בדם והפגת ריח רע מהפה.

חליטת תה עם הל תסייע בהצטננות, שיעול, שפעת ודלקת סינוסים. במהלך חודשי החורף בישול של כמה תרמילי הל בכוס חלב הם משקה ארומטי מרגיע לפני השינה.

בעיסוי ארומתרפי מסייע שמן הל בבעיות נשימה ובמחזור דם לקוי ומחזק את המערכת החיסונית.

בניגוד לצמחים כמו אניס שמתמקד בפעילות אנטי-מיקרוביאלית, הוא מפחית חומציות ונוגד כיבים.

כמו כן, ההל משמש לדחייה של נמלים.



הנה תבלין ההל:

https://youtu.be/C_eDHTdxgYE


כך מגדלים הל מזרעים רגילים (ללא מילים):

https://youtu.be/dkxwxCdnmv0


על היופי והעוצמה של ההל הטבעי, בגבעות ההל, של קראלה, דרום הודו:

https://youtu.be/GelSQU-RAuI


ומעט על תעשיית התבלינים של המזרח התיכון (עברית):

https://youtu.be/66qgh5u-yDg?t=9m22s
נפיחה
מהי נפיחה?



הנפיחה (Fart), שיש המכנים אותה במילה הגרמנית "פְלוֹץ" או במילה התנ"כית נאד, היא פליטה של גזים מפי הטבעת. הנפיחה היא תוצאה של פעולת מערכת העיכול, לרוב בשל אכילת מאכלים מסוימים או אכילה מהירה מדי.

מבחינת נימוס, נפיחה בציבור אינה מנומסת ונהוג לצאת לשירותים ולשחררה. מבחינה בריאותית, כליאת הגזים בבטן עלולה להכאיב והימנעות משחרור של הנפיחה, אינה מומלצת באופן קבוע. מחקרים מראים שהנפיחות טובות לבריאות.. אבל בבקשה, לא ליד החבר'ה!


הנה הסבר על מקורו של הגז היוצא מגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/GTvnjaUU6Xk?t=6s


הצד הבריאותי של הנפיחות או הפלוצים שטובים לבריאות (עברית):

http://youtu.be/LObj7GTgwY8


יש אנשים שהגזים שלהם נובעים מתסמונת מעי רגיז - אל תקשו עליהם (עברית):

https://youtu.be/5JCI4XYowjw


ליצן שהחליט לצלם תגובות של אנשים:

http://youtu.be/996K9evzK10


פלוצים מוסיקליים בתחרות כשרונות טלוויזיונית:

https://youtu.be/XCJ1YgUCf0c


ובחיוך - סוגי נפיחות:

https://youtu.be/C8NU5nLxqBI
קופי לואק
בבטן של איזו חיה מיוצר הקפה הטוב בעולם?



מצוקה יכולה לא פעם להיות נקודת זינוק טובה לעתיד טוב יותר. כך קרה, על פי המסופר, באי סומטרה במאה ה-18. הילידים באי ראו את המתיישבים ההולנדים שנטעו מטעי ענק של קפה זוכים לראות מהקרקע הפוריה של האי יבולים מצוינים.

אבל המתיישבים לא נתנו מפירות הקפה לילידי האי. הילידים התקנאו בהם. פועלי המטעים הבחינו שבעל חיים מקומי, הלואק שנקרא גם 'גחן הדקלים', אוכלים בהנאה את הפירות שבתוכם פולי הקפה.

כן, פולי הקפה הם גרעיני פירות שגדלים על צמח, ממש כמו גרעיני הדובדבן שאנו משליכים כשאנו אוכלים דובדבנים.

מישהו מאותם ילידים בסומטרה חשב באופן יצירתי ואסף את הצואה של הלואק. לאחר שדלה מתוכה את הפולים, הוא ניקה אותם וטחן אותם לקפה.

כך התגלה שטעם הקפה הזה הוא מעולה.

עם הזמן הפך קפה לואק, או בשמו הילידי "קופי לוואק" (Kopi Luwak), לקפה היקר והאיכותי ביותר בעולם.

הלואק האינדונזי, או "גחן דקלים אסייתי" (Common palm civet), היא חיה שמצויה לרוב באיי אינדונזיה. הלואק אוכל רק את פולי הקפה הטריים והאיכותיים ביותר.

העיכול הזה, בבטנו של הלואק, אינו פוגע באיכות הפולים אלא להיפך. הלואק מעכל רק את הפרי שגרעיניו הם פולי הקפה, בעוד הפולים משבחים בעיכול ואז יוצאים בצואה.

אז נאספים פולי הקפה על ידי בני האיים באינדונזיה ומיובשים בשמש. התוצאה היא פולי הקפה הנחשבים לטובים בעולם והיקרים ביותר בתבל.

הקפה החלק והפחות מריר הזה, קופי לואק, נוצר כתוצאה מההתססה של פולי הקפה על ידי החומצות והאנזימים בקיבה של הלואק.

מכיוון שייצור הקפה הזה מותנה ביכולת האיסוף של הפולים המעוכלים מהטבע, כיום גם של ייצור קופי לואק באמצעות לואקים מבוייתים, נוצרות כמויות קטנות של קפה כזה.

מפני שהביקוש לקפה הזה בעולם הוא רב מאד, המחירים של קפה לואק גבוהים מאד ומתחילים בסכומים של 2000 ש"ח לקילו!

אגב, רבים שניסו טוענים שהקפה הזה הוא לא מציאה גדולה ושטעמו ממש לא מצדיק את המחיר שלו. השמועה מספרת שהיבואן האמריקאי של "קופי לואק" מודה שטעמו של הקפה היקר בעולם, הוא במילותיו שלו "מחורבן"...

לא ברורה אם כך הסיבה למחיר השערורייתי שלו. היתכן שיהירות פשוטה היא שגורמת לאנשים עשירים לשלם כל כך הרבה עבור קפה, רק מפני שהם יכולים להרשות לעצמם לקנות אותו? - מצד שני, כל מי שמבין בכלכלה יודע שמצרך נדיר יכול להגיע למחירים גבוהים מאד, בשל נדירותו. כך או כך, הקפה הזה עשה לו שם בכל העולם וצריך פעם ללגום כוס ממנו ולהחליט לבד.


הנה סיפורו בקצרה של קפה הלואק (עברית):

https://youtu.be/fkqmxZTIzhc&end=2m23s


באנגלית על תופעת קפה לואק:

http://youtu.be/1Q7IYpLYQ7Q


ועל הייצור התעשייתי של קפה הלואק, על ידי האכלת לואקים בפולי הקפה הללו:

http://youtu.be/IETIG1kt9ko


מתאן
איך מתאן מאיים על כדור הארץ?



אחד מגזי החממה שמחממים את כדור הארץ הוא גז המתאן (Methane). זהו גז חסר צבע וריח שמבחינה כימית מורכב מאטום פחמן אחד וארבעה אטומי מימן.

הוא אחד מגזי החממה החזקים ביותר בטבע. חשוב לדעת שכאשר מתאן מגיע לאטמוספירה, הוא לוכד חום באינטנסיביות גבוהה פי 28-36 מפחמן דו חמצני וזאת במשך מאה שנה. ואגב, במהלך 20 השנים הראשונות אחרי שחרורו, העוצמה מזנקת לפי 84-87.

גזי החממה הם בדרך כלל טובים ודואגים שכדור הארץ יאפשר לחיות בו. אך במצב הנוכחי של משבר האקלים, יש יותר מדי מהם ולכן מתרחשת ההתחממות הגלובלית, אולי המרכיב הברור ביותר של משבר האקלים שיצרנו בכדור הארץ.

גז המתאן הוא רק אחד מהגורמים להתחממות של כדור הארץ ולמשבר האקלים, אך יש שיאמרו שהוא החשוב מתוכם. מאז תחילת המהפכה התעשייתית גדל ריכוז המתאן באטמוספירה פי 2.5 מהרמות שקדמו לעולם המתועש.

בעשורים האחרונים עלייה זו מואצת, בעיקר בגלל פעילות אנושית. בין הגורמים הראשיים לעליית כמויות המתאן באטמוספרה נכללים תעשיית הנפט והגז, מזבלות, גידול אורז והכי מפתיע מכולם מעלי גירה.

גז המתאן נוצר ברובו מריכוזי חיידקים בשדות אורז וביצות, אבל לא רק. מסתבר שפעילות חיידקים במעיים של עדרי הכבשים העצומים של ניו-זילנד, אוסטרליה ועוד כמה ריכוזים כאלה העולם, מחמירים גם הם את הבעיה האקולוגית של הפגיעה באוזון.

הגזים שפולטים עדרי ענק של בעלי חיים מעלי גירה שכאלה, כמו כבשים ופרות, בעיקר בגיהוקים ונפיחות, מכילים ריכוז משמעותי של גז מתאן, שמחמיר את אפקט החממה ופוגע גם בשכבת האוזון.

המתאן, חשוב לדעת, יוצר הרבה יותר נזק מהפחמן הדו חמצני, המוכר בציבור כהרסני לכדור הארץ. מדובר באחד הגורמים הקשים להתחממות כדור הארץ.

הפוטנציאל של המתאן להשפיע על האקלים הוא עצום. הפחתה של 45% בפליטות המתאן האנושיות יכולה למנוע התחממות של 0.3 מעלות צלזיוס עד 2045. זה לא נשמע הרבה, אבל במונחים של שינויי אקלים זה צעד ענק לעבר יעדי הסכם פריז.

המאבק במתאן מעלי גירה הוא מהאתגרים המורכבים של המאה ה-21. הוא דורש חדשנות מדעית, הבנה ביולוגיה עמוקה ופתרונות טכנולוגיים יצירתיים. הפתרונות נעים מהפחתת גורמי ייצור גדולים של גז המתאן ועד לפתרונות ימיים ואחרים. ראו בתגית "הפחתת גזי חממה".


הנה גזי החממה שגז המתאן הוא המרכזי שבהם:

https://youtu.be/UyPW9vaG34o


תפקידו הנורא של גז מתאן במשבר האקלים:

https://youtu.be/ko4cUnzoPic


צמצום פליטת המתאן לאטמוספרה היא שתעצור את התחממות כדור הארץ:

https://youtu.be/Ho4_wlH6G94


חלק משמעותי מגז המתאן בעולם מייצרים הגיהוקים של עדרי הענק של מעלי גירה:

https://youtu.be/jTTxydIzCzI


על סכנת הגיהוקים הללו:

https://youtu.be/lH38aNjk46A


הסבר של מדען:

https://youtu.be/O3aHhhE0E54


הנסיון לעצור את תרומתו להתחממות כדור הארץ:

http://youtu.be/V8QCDHAG9tk


כך נציל את האקלים מהמתאן והפחמן הדו-חמצני:

https://youtu.be/Wc08k-IrMck


וסרטון תיעודי על המתאן:

https://youtu.be/DJklM3fRROU?long=yes
מאיפה בא החומוס ומה הסוד שלו?



מקורותיו ההיסטוריים של המאכל הכי יצרי במזרח התיכון אינם ברורים לחלוטין. החימצה היא סוג של קטניה, שקיבלה את שמה על שום נטייתה המהירה להחמיץ וישנן עדויות שכבר באלף החמישי לפנה"ס, במצרים העתיקה, הכינו המצרים מאכלים מגרגרי חימצה.

גם היהודים ידעו דבר או שניים על החימצה, במיוחד כשבספר רות מציע בועז לרות המואביה "וטבלת פיתך בחומץ". היות וחומץ אינו דבר מאכל די מובן סביר שמדובר בחומוס מסוג כלשהו.

עם זאת, העדות הממשית הראשונה לאכילה של חומוס, היא מהתקופה הצלבנית.

כיום נפוץ החומוס שאנו מכירים בכל מדינות המזרח התיכון - במיוחד בעולם הערבי ומעט גם בחלק ממדינות הבלקן, כמו תורכיה, קפריסין ויוון.

בשנים האחרונות ובעיקר תודות להתלהבות ממזון בריא וטבעוני, הולך החומוס ותופס מקום של כבוד גם על המדפים ברשתות השיווק ובמסעדות נחשבות באירופה ובצפון אמריקה.

ואפילו לחלל החומוס כבר הגיע. זה היה כשנשלחו גרגרי חומוס אל תחנת החלל הבינלאומית והונבטו בה, כחלק מניסוי שעורכים בישראל, לגבי גידול והנבטה של מזונות חקלאיים בחלל.


הכל על החומוס והמחלוקות (עברית):

https://youtu.be/YBJPO9561qo


מקורות החומוס התנ"כיים:

http://youtu.be/4lg0DUWOPJY


כך מכינים הערבים את החומוס המצוין שלהם:

https://youtu.be/NP8ZYYp43oc


כך בישראל (עברית):

https://youtu.be/BwmetkENxIs


הכינו חומוס מעולה בבית:

https://youtu.be/_ahfNz2EnN8


חומוס בסגנון ירושלמי:

https://youtu.be/ChXyNTA_DkE


קבלו את החומוס והאוכל הערבי בכלל (עברית):

https://youtu.be/gYtinC-ThQ4?long=yes


וסרטון תיעודי על גידול החומוס:

https://youtu.be/_EL8DL1N-lQ?long=yes
האם גזים של כבשים ופרות פוגעים בכדור הארץ?



ישנם כמה גזי חממה שמחממים בהדרגה את כדור הארץ וגז המתאן הוא רק אחד מהגורמים להתחממות של כדור הארץ ולמשבר האקלים.

גז זה נוצר ברובו מריכוזי חיידקים בשדות אורז וביצות. מסתבר שפעילות חיידקים במעיים של עדרי הכבשים העצומים של ניו-זילנד ולמעשה בעולם כולו, מחמירים גם הם ובאופן דרמטי את הבעיה האקולוגית של הפגיעה באוזון.

הגזים שפולטים בעלי חיים מעלי גירה כאלה, כמו כבשים ופרות, בעיקר בנפיחות וגיהוקים, מכילים גם הם גז מתאן שפוגעים גם הוא בשכבת האוזון.

המתאן יוצר הרבה יותר נזק מהפחמן הדו חמצני. מדובר באחד הגורמים הקשים להתחממות כדור הארץ ואת הנזק של נפיחות העדרים בניו זילנד ואוסטרליה גילו רק אחרי שהמדענים מצאו שדווקא מעל ארצות אלה ייצר מעין חור באוזון.

המשק החי אחראי לכ-32% מכלל פליטות המתאן האנושיות ברחבי העולם. אבל האם עלינו להפסיק לגדל בקר? התשובה המדעית מורכבת יותר מכפי שנדמה.


#איך זה קורה?
פרות, כבשים ועיזים שייכים לקבוצה הביולוגית של רומיננטים (Ruminants), בעלי חיים שפיתחו מערכת עיכול מורכבת בת 4 קיבות. הקיבה הראשונה נקראת כרס (Rumen) ובה מתרחש הקסם. מיליארדי חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים מפרקים את הסיבים הצמחיים הקשים באופן שאף יצור אחר על פני כדור הארץ לא מסוגל לבצע.

התהליך המרתק הזה נקרא תסיסה אנטרית (Enteric Fermentation). אחד מתוצרי הלוואי שלו הוא מתאן. פרה ממוצעת מייצרת בין 100 ל-200 ליטר מתאן ביום. בניגוד לתפיסה הרווחת, רוב הגז לא יוצא דרך הזנב אלא דרך הפה. כ-95% מהמתאן נפלט בגיהוקים. כאשר מכפילים זאת ב-943 מיליון ראשי בקר שקיימים על פני כדור הארץ, כמויות המתאן הופכים מפחידים.


הנה סרטון על גז המתאן שנוצר בחוות הבקר והנסיון לעצור את תרומתו להתחממות כדור הארץ:

http://youtu.be/V8QCDHAG9tk


וגורמים נוספים להתחממות הגלובלית (עברית):

http://youtu.be/DDJUYXN34gM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.