» «

ממתיקים ללא סוכר

ממתיקים
איך מיוצרים הממתיקים ללא סוכר?


הממתיקים ללא סוכר, שמשמשים להמתקת קפה או תה לאנשים שמעונינים לשמור על דיאטה ולהימנע מסוכר מיותר, מתבססים לרוב על סכרין. הסכרין הוא מרכיב שנותן הרגשת מתיקות, אך אין בו קלוריות או ערך תזונתי של ממש. כיום יש גם ממתיקים מסוכרלוז.

את הסכרין מפיקים, עד כמה שזה נשמע אולי מוזר, מפחם..


הנה סרטון על בישול ללא סוכר עם תחליף אחר לסוכר, טבעי יותר:

http://youtu.be/5V_30m-q-CU


וסרטון תיעודי על מקור המתיקות של הממתיקים ללא סוכר שבהם משתמשים למסטיקים:

https://youtu.be/hNHFxbTAJd8?long=yes
סטיביה
מהי הסטיביה שממתיקה במקום סוכר?



סטיביה (Stevia), או בשמה המלא סטביה רבאודיאנה (Stevia rebaudiana), היא צמח טרופי קטן שהעלים שלו מסתירים סוד מתוק ומדהים. העלים מכילים גליקוזידים סטביוליים (Steviol Glycosides) המתוקים פי 50 עד 300 מהסוכר הרגיל, אך הם ללא סוכר וכמעט או כלל ללא קלוריות.

שבטי הגוארני (Guarani) הילידיים בפרגוואי מכירים את הצמח מאות שנים. הם קוראים לו "Ka'a He'ë" שפירושו "עשב מתוק" ומשתמשים בו להמתקת הירבה מאטה (Yerba Mate) המסורתית. המעניין הוא שכמות זעירה של עלים כתושים מספיקה להמתיק משקה שלם.

לראשונה ב-1899, במהלך מחקר בפרגוואי, תיעד מדעית החוקר השוויצרי מויזס סנטיאגו ברטוני (Moisés Santiago Bertoni) את הצמח. ב-1931 הצליחו שני כימאים צרפתיים לבודד את התרכובות האחראיות על המתיקות.

התושבים בפרגוואי וצפון ארגנטינה מוסיפים עד ימינו עלי סטיביה טריים לירבה מאטה שלהם, בדיוק כפי שעשו אבותיהם מאות שנים לפני שהעולם גילה את הצמח המתוק הזה.

בשנות ה-70 יפן הייתה החלוצה בפיתוח הסטיביה המסחרית. חברת קוקה קולה ביפן השתמשה אז ב"סוכר החדש" למשקאות דיאט הרבה לפני האישור במערב. כיום מגדלים סטיביה בסין, הודו וקוריאה הדרומית.


#גינון
הסטיביה הוא צמח נוי עם פריחה לבנה בקיץ. זהו עשב תבלין רב-שנתי, בעל עלווה מתוקה, צומח לגובה של חצי מטר. היא מתאימה לשמש או לצל חלקי ולהשקיה בינונית כל חצי יום.

כדי לחדשה, את הסטיביה יש לגזום באביב. היא יכולה לגדול בכל אזור בישראל, למעט אלו שסובלים בחורף מהקרה.


#מטבח
הסטיביה הוא חלופה מעולה וטבעית לסוכר וכל מה שאתם צריכים לעשות זה לטפטף כמה טיפות למשקה או למזון שלכם ויש לכם טעם מתוק ממקור טבעי ומושלם.

עלי הסטיביה הם הממתיק היחיד בעולם ללא קלוריות או סוכר. בעליו ניתן להשתמש כממתיק לא משמין ועדיין טעים וללא טעם לוואי.

כתבלין ניתן להוסיף את העלים למשקאות, גלידות ומאפים.


#רפואה
מבחינה רפואית, הסטיביה מאזן את רמת הסוכר בדם, לא משפיע עלינו לרעה ונחשב בטוח לצריכה. ה-FDA האמריקני והרשות האירופית לבטיחות מזון אישרו את הסטיביה לשימוש יומיומי.

היא יותר ממומלצת לאנשים הסובלים מבעיית סוכר או שומן עודף. זה מאפשר את השימוש בו לחולי סוכרת, לשומרים על המשקל ולשומרי דיאטת קנדידה ודיאטות דלות פחמימות אחרות.


הנה סטיביה המצוין (עברית):

https://youtu.be/ZqBjTpym2Pc


כך מגדלים בחיוך את הסטיביה (עברית):

https://youtu.be/t2SRLmRLql0


עבור המפרסמים הסטיביה הוא אוצר, כחלק מהטבע (עברית):

https://youtu.be/z2s14gdn3mg


האם הסטיביה בריא יותר מממתיקים אחרים?

https://youtu.be/cCKAe5ltmB4


כפתרון לאיזון הסוכר בדם:

https://youtu.be/OAfT7-EtaH8


והשלב שבו כל מוצר משקה קיבל גרסת סטביה (עברית):

https://youtu.be/iH8spt9qv7o
אגבה
מהו צמח האגבה שמסיביו ייצרו חבלים אלפי שנים?



לצמח אֲגָבָה (Agave) יש עלים בשרניים וגדולים הערוכים בצורת רוזטה, או עיגול.

כבר אלפי שנים שנוהגים במרכז אמריקה לייבש ולעבד את סיבי העלים החזקים מאד שלו, שנקראים "סיזל" (Sisl) ומשתמשים בהם לאריגת בד ה"יוטה" השימושי ועוד אריגים חזקים יותר ולשזירת חבלים.

חבלי אגבה סיזל טבעיים, מסיבי צמח אגבה מיוצרים עד היום במקומות שונים בעולם. חבלים אלו אינם סינתטיים ולכן הם מתכלים וטובים יותר לכדור הארץ.

צמח האגבה הוא סוקולנט, צמח שאוגר מים ויכול להתקיים בהשקיה מועטה. מכאן היכולת של האגבה לשרוד בתנאים קשים מאוד וכמעט ללא מים. יכולתו זו לגדול בתנאי אקלים קשים, ביחד עם השימושים המגוונים שלו בתעשיות שונות, הופכים את האגבה לצמח רב ערך בתרבויות קדומות, כמו המאיה, ועד ימינו בעולם המודרני.

גם הרגלי הפריחה שלו מיוחדים במינם. האגבה אינו פורח לאורך השנים, אלא פעם אחת בלבד. הוא חי ומתפתח לקראת השלב בו יוציא פרח אחד בודד ואז ימות. זו נקראת פריחה מונוקרפית.


#שימושים תעשייתיים
יכולתה של האגבה להתאים לתנאי אקלים קשים והתועלת שהיא מביאה לאדם ולסביבה כבר שנים רבות, בייצור של חבלים ואריגים, מעודדים את האנושות לחקור כל העת את האפשרויות הגלומות באגבה. עם השנים התגלו שימושים מגוונים בה, בתעשיות שונות, ההופכים אותה לצמח בעל ערך רב בעולם המודרני.

בתעשיית האלכוהול, למשל, משמש האגבה כמרכיב העיקרי בייצור של משקאות אלכוהוליים מסורתיים שמקורם במקסיקו, דוגמת הטקילה והמסקל.

בתעשיית המזון האגבה משמש להפקה וייצור של סירופ טבעי וממתיקים טבעיים, שבהיותם בעלי אינדקס גליקמי נמוך הם מהווים בעולם המערבי כתחליף מצוין ומבוקש לסוכר.

בזכות תכונותיו המרככות והמלחים שבו, משמש מיצוי האגבה גם לייצור של מוצרי טיפוח ויופי, בתעשיית הקוסמטיקה.

גם בתעשיית התרופות מרבים לחקור במחקר מתמשך ורב שנים כיצד יכולים חומרים שהופקו מהאגבה לשמש ברפואה. בין השאר נבדקות גל העת התכונות האנטי דלקתיות והאנטי בקטריאליות שלהם.


#היסטוריה
מקורו של האגבה במקסיקו ודרום-מערב ארצות הברית של היום ובמרכז אמריקה. לארצות באגן הים התיכון הוא הובא במאה ה-16.

אפילו אצלנו, במדינת ישראל הצעירה, בנו בשנות ה-50 בצומת גילת שבנגב מפעל לייצור חבלים ובדים מצמחי אגבה שגידלו במדבר. המפעל התחיל כהצלחה גדולה אך בעשור הבא השתלטו הסיבים הסינתטיים, שהיו חזקים וזולים מסיבי הסיזל והמפעל נסגר.

בישראל ובארצות הים-התיכון משמש האגבה כיום, כצמח מרשים ועמיד במיוחד, בעיקר למטרות נוי.

חלק מהערבים נוטעים אותו בבתי הקברות, אולי בשל הדמיון בינינו ולצמח, שחי ומתפתח ואז פורח ומסיים את חייו.


איש מאיה מדגים איך הכינו עלי אגבה סיסל לשזירת חבל:

https://youtu.be/iZ4D47oqnAs


מכונות מייצור עצמי באפריקה משמשות לייצור חבלי סיסל טבעיים מסיבי אגבה:

https://youtu.be/EGM6He40Wlc


החבלים שנוצרים מהסיבים הללו:

https://youtu.be/dFUu-q5hK68


לוקחים חלק ושותלים - כך מגדלים צמח אגבה:

https://youtu.be/iBvHbdLFjOg


קציר האגבה:

https://youtu.be/ZXU_rPyT39c


זן יפה - ה"קווין אגבה":

https://youtu.be/fOzw1zL7EV0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.